Sałatka z suszonych pomidorów z rukolą i orzechami włoskimi

Sałatka z suszonych pomidorów z rukolą i orzechami włoskimi

Suszone pomidory to skarbnica zdrowia, 5 sztuk = 35 g dostarcza:

  • 1200 mg potasu,
  • 68 mg magnezu,
  • 3,2 mg żelaza,
  • 0,64 mg manganu,
  • 3,1 mg witaminy B3
  •  4,6 g błonnika oraz 
  • 16 mg likopenu.

To właśnie obecność likopenu w suszonych pomidorach, czyni je wyjątkowymi, gdyż jest to silny przeciwutleniacz, który działa na nas wręcz odmładzająco, zapobiega fotostarzeniu się skóry, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, wspomaga pracę układu krążenia, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej i udarów mózgu, a także cenny jest dla mężczyzn, bo chroni przed rakiem prostaty.

Składniki :

5-6 suszonych pomidorów, 1 garść rukoli, 1 łyżkę orzechów włoskich, 1 łyżkę startego parmezanu, 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin, 1 łyżeczkę octu balsamicznego lub jabłkowego, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Suszone pomidory namocz w ciepłej wodzie przez 20 min, aby zmiękły. Potem odsącz i pokrój na małe kawałki.
2. Orzechy lekko upraż na suchej patelni na średnim ogniu przez kilka minut, aż staną się złociste. Po uprażeniu pokrój je na mniejsze cząstki.
3. W misce umieść rukolę, dodać pokrojone pomidory oraz uprażone orzechy.
4. W małej misce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dopraw do smaku i polej tym dressingiem sałatkę.
5. Sałatkę posyp parmezanem. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły i dressing równo pokrył sałatkę.
6. Podawaj od razu, gdy rukola jest jeszcze chrupiąca.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.