Składniki:
- 2 garści szpinaku
- 1 czerwone jabłko
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżeczki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka maku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Orzechy uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Mak sparzyć i odsączyć na sitku. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, a miąższ pociąć na cienkie kawałki.
Sos:
Ocet balsamiczny połączyć z olejem i miodem. Doprawić do smaku solą. Wsypać mak i dokładnie całość wymieszać.
W salaterce rozłożyć liście szpinaku, a na nim ułożyć pokrojone jabłko. Posypać je orzechami i suszoną żurawiną oraz polać przygotowanym sosem.
Warto wiedzieć!
Orzechy włoskie są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy omega-3 zmniejszają ilość złych lipoprotein LDL, które swoją złą sławę zyskały, transportując cholesterol do naczyń krwionośnych i powodując miażdżycę. Kwasy tłuszczowe omega-3 podnoszą też poziom dobrych lipoprotein –HDL, które chronią przed miażdżycą.
Żródło: „Zdrowa kuchnia – Dbaj o serce” – Wydawnictwo Martel.