Sałatka szpinakowa z jabłkiem i z orzechami.

Sałatka szpinakowa z orzechami

Składniki:

  • 2 garści szpinaku
  • 1 czerwone jabłko
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu 
  • sól do smaku
 
Sposób przygotowania:
 
Orzechy uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Szpinak opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Mak sparzyć i odsączyć na sitku. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, a miąższ pociąć na cienkie kawałki.
 
Sos:
 
Ocet balsamiczny połączyć z olejem i miodem. Doprawić do smaku solą. Wsypać mak i dokładnie całość wymieszać. 
 
W salaterce rozłożyć liście szpinaku, a na nim ułożyć pokrojone jabłko. Posypać je orzechami i suszoną żurawiną oraz polać przygotowanym sosem.
 
Warto wiedzieć!
 
Orzechy włoskie są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy omega-3 zmniejszają ilość złych lipoprotein LDL, które swoją złą sławę zyskały, transportując cholesterol do naczyń krwionośnych i powodując miażdżycę. Kwasy tłuszczowe omega-3 podnoszą też poziom dobrych lipoprotein –HDL, które chronią przed miażdżycą. 
 
 
 

Żródło: „Zdrowa kuchnia – Dbaj o serce” – Wydawnictwo Martel. 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.