Sernik z kaszy jaglanej z mango.

sernik z kaszy jaglanej z magno bez cukru 11

Składniki:
 
Na spód:
  • szklanka migdałów lub innych orzechów,
  • garść suszonych daktyli (namoczonych w wodzie),
  • 1 łyżka dobrej jakości kakao (ja używam Flavochino).
 
Masa „serowa”:
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub dwie torebki),
  • 1 szklanka nerkowców (namoczonych przez noc),
  • 2-3 łyżki erytrolu (jeśli lubicie słodkie to więcej),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii,
  • sok z połowy limonki,
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego.
 
Wierzch:
  • dojrzałe mango,
  • sok wyciśnięty z pomarańczy,
  • 1 łyżka erytrolu,
  • 1 łyżeczka agaru,
  • 2-3 łyżki wody.
 
Sposób przygotowania:
 
Wrzucamy do malaksera składniki na spód i mielimy aż masa będzie się kleić. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy masą orzechową. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Gotujemy kaszę jaglaną. W malakserze mielimy nerkowce, mleko roślinne i erytrol. Dodajemy ciepłą kaszę jaglaną i pozostałe składniki.
Mielimy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki.
W małym garnuszku podgrzewamy zmiksowane mango, erytrol, sok z pomarańczy i wodę. Dodajemy agar i chwilę gotujemy (od zabulgotania około 1-2 minuty).
Mus owocowy wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty. Można też wykorzystać płatki bławatka i nagietka.


Źródło: www.szczesliwibezcukru.pl

Autor: Justyna Brandys autorka bloga Vege Słodkości.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.