Składniki na dwie porcje:
- 150 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Świdry
- 200 g wędzonego łososia
- pół cebuli
- łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany 18 proc.
- koperek
- cytryna
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i podsmażamy chwilę.
- Dorzucamy drobno pokrojonego wędzonego łososia. Smażymy kilka minut, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Po chwili skrapiamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i wlewamy śmietanę.
- Dodajemy makaron i całość mieszamy ok. 1 min.
- Przed podaniem możemy posypać dodatkową porcją koperku. Podajemy z cząstką cytryny.
Źródło: Lubella.