Składniki:
- 2 średnie buraczki
- 2 brzoskwinie
- garść rukoli
- mix różnych sałat
- 1/4 czerwonej cebuli
- 40 g płatków migdałów
- sól, pieprz
- oliwa extra
- miód
- sok z cytryny
- 150 g sera camembert
Sposób przygotowania:
- Buraczki umyć (nie obierać), włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem przez do miękkości. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Pokroić w kostki.
- Brzoskwinie umyć i pokroić na cząstki.
- Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni.
- Przygotować sos winegret: z 2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki miodu, soli i pieprzu.
- Rukolę umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową winegretu, pokrojoną w piórka cebulą oraz pokrojonymi buraczkami i brzoskwiniami. Wyłożyć do talerzy.
- Ser camembert pokroić na 8 kawałków i dodać do sałatki. Całość polać resztą winegretu i posypać zrumienionymi na patelni płatkami migdałów.
Smacznego!