Składniki:
• Szklanka kaszy jaglanej
• Mleko roślinne
• 1 brokuł
• 9 ząbków czosnku
• Pół chilii
• 2 jajka
• Natka pietruszki
• Sól i pieprz
• Awokado
• Pomidor
• Bazylia
• Cytryna
• Oliwa z oliwek
Muffiny:
Kaszę jaglaną ugotuj na mleku roślinnym. Blanszowany brokuł posiekaj.
Na patelni leciutko podsmaż 8 ząbków czosnku i pół chilii a następnie dorzuć brokuł, kaszę, sól i pieprz.
Odstaw masę na jakiś czas, gdy przestygnie dorzuć 2 jajka, natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.
Masę włóż do foremek typu muffin z dziurką.
Muffinki wkładamy do piekarnika aż uzyskają brązowy kolor.
Salsa:
Awokado i pomidor kroimy w kostkę, ząbek czosnku wyciskamy, dodajemy sól, pieprz, jeden liść bazylii, trochę oliwy i cytryny.
*Do smaku muffinki można posypać parmezanem.
Przepis przygotowała: Magdalena Szymańska.