GRUPA PRODUKTÓW |
PRODUKT |
ZAWARTOŚĆ MAGNEZU w 100 g |
MLEKO I PRZETWORY MLECZNE
|
Mleko odtłuszczone, w proszku
Mleko pełne, w proszku
Serparmezan |
143
108
54 |
JAJA |
Żółtko jaja kurzego |
15 |
MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE |
Mięso |
5-39 |
RYBY I PRZETWORY RYBNE |
Sardynka w oleju
Mintaj świeży |
46
43 |
PRODUKTY ZBOŻOWE |
Otręby pszenne
Kasza gryczana
Kasza jaglana
Płatki owsiane
Ryż brązowy |
490
218
100
129
110 |
WARZYWA I PRZETWORY |
Soja nasiona suche
Fasola biała nasiona
Groch, nasiona suche
Pietruszka liście
Kiełki
Soczewica czerwona, nasiona suche |
216
169
124
69
72
71 |
OWOCE I PRZETWORY |
Figi suszone
Daktyle suszone
Morele suszone
Rodzynki
Awokado |
78
54
42
40
40 |
ORZECHY |
Migdały
Orzechy Arachidowe
Orzechy laskowe
Pistacje
Orzechy włoskie |
269
180
140
158
99 |
NASIONA I ZIARNA |
Dynia, pestki
Mak niebieski
Słonecznik nasiona |
540
458
359 |
Moc witamin!
Niewątpliwie najważniejszą witaminą w kontekście prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i prewencji osteoporozy jest witamina D. Może być ona dostarczana z dietą, ale w ponad 80% w organizmie powstaje w wyniku syntezy skórnej. Jej źródła pokarmowe nabierają jednak znaczenia w okresie zimowym, kiedy to zmniejsza się czas przebywania na świeżym powietrzu i synteza skórna jest niewystarczająca. W tym czasie niezbędna jest suplementacja, którą powinien zlecić lekarz w zależności od masy ciała i stanu zdrowia. W produktach spożywczych witamina ta występuje w maśle, mleku i jego przetworach oraz w rybach. Dostarczenie odpowiednich ilości witaminy D jest bardzo ważne, ponieważ zwiększa ona wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, zmniejsza utratę masy kostnej i obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy. Badania wskazują, że jej regularna suplementacja zmniejsza ryzyko złamań osteoporotycznych. Z kolei witamina K wydaje się obniżać ryzyko utraty masy kostnej oraz ryzyko złamań u osób w podeszłym wieku, a jej niedobory w diecie mogą wpływać na większą łamliwość kości. Niedobory witaminy K występują jednak rzadko, a wyniki badań dotyczące suplementacji nie są do końca jednoznaczne. Bardzo dobrym źródłem witaminy K są zielone warzywa liściaste, warzywa kapustne, kalarepa, kalafior, pomidory, jarmuż i natka pietruszki.
Ważną rolę w kontekście zwiększenia i utrzymania odpowiedniej gęstości mineralnej kości ogrywa również witamina C. Wykazano, że jej odpowiednie spożycie z dietą może zmniejszać ryzyko wystąpienia osteoporozy, ponieważ zmniejsza utratę masy kostnej. Witamina ta zawarta jest przede wszystkim w warzywach i owocach, w związku z tym zwiększenie ich spożycia będzie istotnym elementem profilaktyki i leczenia osteoporozy. Największe ilości witaminy C znajdują się w owocach czarnej porzeczki i dzikiej róży, truskawkach, kiwi i owocach cytrusowych oraz w czerwonej papryce, natce pietruszki, warzywach kapustnych.
Co z tym białkiem?
Badania wskazują, że zbyt niskie spożycie białka z dietą (poniżej 0,8 g na kilogram masy ciała) może mieć niekorzystny wpływ na mineralizację tkanki kostnej. Z drugiej strony zbyt duże spożycie białka, w szczególności zwierzęcego może zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy, ponieważ prowadzi do nadmiernej utraty wapnia z moczem.
Wydaje się, że najbardziej optymalna podaż białka w kontekście zmniejszenia ryzyka osteoporozy i zachowania odpowiedniej mineralizacji kości to 0,9–1,0 g na kg masy ciała. W tym przypadku warto korzystać nie tylko ze źródeł zwierzęcych wapnia jak mięso czy ryby, ale sięgać również po nasiona Chia, rośliny strączkowe, takie jak : soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, które dostarczą jednocześnie pewne ilości wapnia.
Czego należy unikać?
Niekorzystnie na wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego wpływa nieprawidłowy stosunek wapnia do fosforu, niedostateczne spożycie witaminy D, nadmiar białka i kwasów tłuszczowych oraz nadmierne spożycie żelaza i magnezu, obecność fitynianów i szczawianów, nadmierne spożycie alkoholu i kofeiny, a także zbyt duża podaż błonnika pokarmowego.
Szacuje się, że każda filiżanka wypijanej mocnej kawy może pogarszać wchłanianie wapnia o około 5 mg na dzień. W przypadku osób zdrowych, które piją umiarkowane ilości kawy wynoszące 3 filiżanki dziennie wydaje się nie mieć to większego znaczenia, jeśli wapń dostarczany jest w odpowiednich ilościach z dietą. Nadmierne spożycie kofeiny może stanowić problem u osób starszych, u których wchłanianie wapnia nie jest już tak efektywne i faktycznie może zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy. Jeśli lubimy kawę nie musimy z niej rezygnować, ale ważne abyśmy zadbali o wysokie spożycie wapnia w ciągu dnia z różnych produktów. Można również pokusić się o dodatek mleka do kawy.
Produktem, który z pewnością trzeba ograniczyć w prewencji i leczeniu osteoporozy jest sól, która negatywnie wpływa na ogólnoustrojową gospodarkę wapniem. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 1 płaskiej łyżeczki (około 5g). Aby zmniejszyć ilość soli w żywności należy nie tylko ograniczyć dosalanie, ale również spożycie produktów wysokoprzetworzonych. Zamiast soli najlepiej używać mieszanek ziół oraz przypraw. Również wysokie spożycie alkoholu sprzyja rozwojowi osteoporozy. Badania wskazują, że już niewielkie spożycie alkoholu zwiększa utratę masy kostnej, w szczególności u kobiet. Zatem dla zachowania prawidłowego stanu układu kostnego należy zrezygnować ze spożycia alkoholu lub znacznie ograniczyć jego ilość.
Pamiętaj o aktywności fizycznej!
Oprócz czynników żywieniowych na stan mineralizacji układu kostnego bardzo korzystnie wpływa aktywność fizyczna. Regularne ćwiczenia będą wpływały na zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy. Nie musimy od razu wprowadzać drastycznych zmian – wystarczy 30 minut spaceru dziennie.
Autor tekstu: Klaudia Wiśniewska – dietetyk kliniczny.
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na Wydziale Nauki o Zdrowiu na kierunku dietetyka. Współpracownik Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA w Warszawie. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Na co dzień pracuje nie tylko z osobami z nadwagą i otyłością, ale również z niedowagą, niedożywieniem i zaburzeniami odżywiania, cukrzycą typu 2, alergiami, chorobami układu pokarmowego, układu krążenia oraz z zaburzeniami hormonalnymi. Prowadzi również warsztaty dla dzieci i osób dorosłych dotyczące zasad racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia.