Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina. Jej owoce zawierają dużą ilość nasion, które słyną ze swoich zdrowotnych właściwości.
Nasiona chia zawierają cenne białko, węglowodany, tłuszcze omega-3 (które mają działanie przeciwzapalne, pomagają zmniejszać ciśnienie tętnicze, obniżają ryzyko występowania chorób nowotworowych). Dodatkowo bogate są w WAPŃ, ŻELAZO, MAGNEZ, FOSFOR, POTAS, SÓD, CYNK oraz w witaminę: C, A, E.
Porcja 100g CHIA:
- najlepsze źródło Omega-3 z pożywienia (zawiera tyle Omega-3, co 80g łososia atlantyckiego)
- więcej wapnia niż trzy filiżanki mleka
- bardziej przyswajalne białko niż soja, większa zawartość białka roślinnego niż 1 i ½ szklanki fasoli
- najwyższa w naturze zawartość błonnika
- zawartość żelaza odpowiadająca 3 szklankom surowego szpinaku
- zawartość potasu równa 1 i ½ banana
- tyle witaminy C, ile ma 7 pomarańczy
- zdolności antyoksydacyjne
Źródło: „Ponadczasowe Tajemnice Zdrowia i Odmładzania”- Andreas Moritz
Poprawiają pracę mózgu, nastrój oraz koncentrację. Co ciekawe łyżka nasion zaspakaja 6% naszego dziennego zapotrzebowanie na wapń, a obecność błonnika idealnie działa na oczyszczenie organizmu z toksyn.
Chia jest bezpieczna dla diabetyków (obniża poziom glukozy we krwi i insuliny w osoczu po posiłku) oraz dla osób cierpiących na celiakię lub alergię na gluten.
Jak wkomponować nasiona chia do naszego jadłospisu?
Nasiona chia jest bardzo prosto wkomponować w codzienną dietę dodając je do musli, jogurtów, koktajli, sałatek, deserów, wypieków oraz zamiast mąki mogą posłużyć jako zagęszczacz do zup. Warto pamiętać by dzienne spożywanie nie przekraczało 15g ok. 3 łyżeczek.
Jogurt z nasionami chia i owocami:
- ok. 200 g jogurtu naturalnego
- garść malin/truskawek
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- dla urozmiacjenia pokrojone pistacje, orzechy, płatki migdałów albo musli