Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne w żywieniu człowieka, bez nich nie ma zdrowia. Jako fosfolipidy wchodzą w skład błon komórkowych każdej komórki naszego ciała, wpływają na prawidłowe funkcjonowania całego organizmu.
Dlaczego tak ważne jest utrzymywanie właściwego balansu omegi-3 do omegi-6?
Utrzymanie właściwego balansu omegi-3 do omegi-6, to jest warunek naszego zdrowia, prewencja wszelkich chorób. A ta proporcja jest zawsze zaburzona na rzecz omegi-6, która w przewadze działa prozapalnie, będąc czynnikiem spustowym wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, cukrzyca, alergie, choroby tarczycy, depresja, choroby autoimmunologiczne, Hashimoto, schorzenia neurodegeneracyjne, nowotwory i inne.
Za wszystkimi tymi chorobami stoi zapalenie. Aż 60% wszystkich zgonów na całym świecie jest spowodowanych właśnie chorobami związanymi ze stanem zapalnym. By to zrównoważyć konieczne jest codzienne dostarczanie omegi-3, która działa przeciwzapalnie.
Niski wskaźnik kwasów omega 3 w organizmie może mieć równie negatywny wpływ co palenie papierosów, naraża nas na przedwczesną śmierć. Osoby z niedoborem omega-3 mają zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i krótszą przewidywalną długość życia! Należy je bezwzględnie suplementować!
Co daje suplementacja omegą-3?
- Codzienne dostarczanie omegi-3 pozwala na utrzymanie prawidłowych proporcji pomiędzy omega-3 a omega-6, działając przeciwzapalnie,
- Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, mózg, wzrok, system odpornościowy i mięśnie,
- Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie, a także właściwy poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
- Kwasy Omega-3 ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej zwiększając wytrzymałość kości. Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym,
- Posiadają działanie przeciwnowotworowe poprzez indukowanie apoptotycznej śmierci komórek nowotworowych,
- Przeciwzapalne działanie kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D wpływa na redukcję ryzyka chorób autoimmunologicznych,
- omega 3 poprawiają wrażliwość na insulinę, przyczyniając się do zmniejszania poziomu cukru we krwi i magazynowania tłuszczu w wątrobie.
Jaką omegę-3 wybierać?
Nie wybierajmy omegi-3 w kapsułkach i nie kupujmy jej w aptece! Utleniony olej rybi szkodzi naszemu zdrowiu, dlatego warto sięgać po produkty najwyższej jakości , a takim jest Eqology Pure Arctic Oil – Omega-3
To czysty olej omega 3 pochodzący w 100% z wolno żyjącego dorsza arktycznego, z dodatkiem tłoczonej na zimno ekologicznej oliwy z oliwek i witaminy D3. Taki skład zapewnia maksymalne korzyści dla zdrowia serca, wzroku i mózgu. Produkt zawiera w 100% świeży olej rybny omega-3, który pochodzi z identyfikowalnych źródeł i zrównoważonych połowów dzikich dorszy atlantyckich żyjących u dziewiczych wybrzeży Norwegii. 250 mg DHA i EPA pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy serca, prawidłowego widzenia i prawidłowej pracy mózgu. Zalecona norma dzienna 10 ml Pure Arctic Oil zawiera 1420 mg DHA i EPA.
Polifenole zawarte w produkcie pomagają kontrolować poziom ciśnienia krwi i utrzymywać zdrowe i elastyczne naczynia krwionośne, promując dobre krążenie.
Organiczna oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno, zapewnia najwyższy poziom wchłaniania kwasów omega-3. Wytwarzana jest z oliwek uprawianych w posiadłości położonej w nasłonecznionych górach i pagórkowatych gajach oliwnych na Krecie. W produkcji wykorzystywane są zarówno starożytne, jak i nowoczesne technologie: technika slow-farming sprawia, że smak i aromat oliwy są niepowtarzalne.
Rekomendowana jest suplementacja omegą-3 przez min. 6 miesięcy. Przed przystąpieniem do kuracji można wykonać test Omega 3, oznaczający poziom omegi 3 w krwince czerwonej.
Link do zakupu – kliknij tutaj