Naturalne sposoby na grypę

Grypa dozdrowia

 

Sezon grypowy w pełni, a do tego jest to jeden z najcięższych sezonów od ponad 10 lat! Chorujemy nie tylko na grypę ale wciaż pojawiają się przypadki Covid-19.  Za wszelką cenę staramy się uchronić się przed zachorowaniem? Ale co robić kiedy nie uda nam się ustrzec infekcji? 
Najczęściej winowajcą przeziębienia lub grypy jest wirus lub bakteria. Tak przedstawia się utarty w naszej świadomości obraz choroby. Model ten nie wyjaśnia jednak, dlaczego u niektórych ludzi grypa za każdym razem przebiega wyjątkowo łagodnie i mija po 2-3 dniach, inni rozwijają pełen obraz choroby, jeszcze inni nie ulegają zarażeniu nawet jeśli wejdą w kontakt z patogenem, niektórzy zaś nabywają odporności po zmianie diety.

Jak to możliwe, skoro chorujemy przecież wyłącznie z powodu jakiegoś wirusa? 

Istnieją odmienne teorie wyjaśniające proces chorowania. Model holistyczny zakłada, że drobne infekcje są objawem samoleczenia się organizmu. Natomiast nowoczesna medycyna uważa, że przeziębienie, grypa, gorączka, ból brzucha, wykwity skórne, nieświeży oddech czy inne symptomy stanowią oznakę toczącego się w organizmie zakażenia.
Podejście holistyczne postrzega je jako oznakę, że organizm usiłuje odzyskać homeostazę, czyli stan wewnętrznej równowagi, napędzającej wszystkie życiowe procesy.
Wirusy i bakterie powodują chorobę tylko wtedy, gdy trafią na podatny grunt – gdy organizm jest zmęczony, wychłodzony lub zatruty toksynami. Człowiek posiada zdolność samouzdrawiania, zaś najlepszą metodą na zachowanie zdrowia jest słuchanie swojego organizmu i zapewnienie mu tego wszystkiego, czego potrzebuje. Choroba stanowi istotny sygnał, który informuje nas, czego ciału brakuje i co trzeba zmienić, aby nie narażać siebie na dalszą utratę zdrowia. Naszym zadaniem jest właściwa interpretacja tego sygnału i podjęcie działania.
Co możemy zrobić w sytuacji, kiedy zalewają nas doniesienia o wzrastających zachorowaniach na koronawirusa?
1. Po pierwsze nie należy ulegać panice, którą rozsiewają media.
2. Wskazne jest zachowywać wysoką higienę osobistą oraz higienę otoczenia. Częste mycie rąk, noszenie maseczek oraz wietrzenie pomieszczenia zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa.
3.Należy unikać zatłoczonych miejsc i osób z objawami infekcyjnymi.
4. Porządnie się wysypiać, dzięki czemu wzmocnimy nasz organizm. 
5. Należy zadbać o odporność, o stan mikrobioty jelitowej stosując odpowiedni sposób odżywiania i suplementację.

Co robić by wzmocnić odporność? 

2. Zadbaj o dietę bogatą w warzywa i owoce (mogą być mrożonki), zważając na to, aby w diecie znajdowały się różnorodne warzywa i owoce, w tym także cytrusowe. Dodatkowo do jadłospisu włącz kiszonki, soki z kiszonek (kapusty, buraków, ogórków) oraz fermentowane produkty.
3. Uwzględnij w swojej diecie czosnek i cebulę. Spożywanie tych produktów działaja przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
4. Unikaj nagłych zmian temperatury, gdyż mogą zaburzyć równowagę odpornościową organizmu. Ubieraj się odpowiednio do panujących warunków atmosferycznych.
5. Dbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu. Poza wodą, pij ciepłą ziołową herbatę z imbirem, także soki z rokitnika, aronii, malin.
6. Pamiętaj o podaży kwasów tłuszczowych omega 3,omega 3, w postaci suplementu, tranu lub spożycia tłustych morskich ryb. 
7. Stosuj witaminę C w zwiększonych dawkach, która uszczelniając nabłonek śluzówki chroni przed rozprzestrzenianiem się wirusa.
8. Nie zapominaj o prebiotykach, by poprawić stan mikrobioty jelit, od tego zależy odporność twojego organizmu.
Jeżeli czujesz, że nadchodzi grypa lub przeziębienie wypróbuj naturalne kuracje, które pomogą ci zwalczyć infekcje.
Najszybszą i najbardziej skuteczną metodą, która pozwoli nam na szybkie wyzdrowienie, będzie zażycie tabletek węgla medycznego. Stosujemy go co 5 godzin, w dawce zależnej od wagi ciała np. dla osby ważącej 70-80 kg będzie to 10 tabletek. Bierzemy tak długo, aż stolec będzie czarny. Pod koniec kuracji należy wypić szklankę kwaśnego mleka, by zasilić jelita dobrymi bakteriami. Węgiel nie wchłania się do organizmu, czyści tylko przewód pokarmowy. 
Trochę więcej cierpliwości wymagać będą inne naturalne kuracje:
  • Sok z jednej cytryny zmieszaj ze 100 g miodu spadziowego lub lipowego. Przyjmuj po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie.
  • 3 cebule pokrój w plastry i zasyp 3 łyżkami cukru, odstaw. Powstały sok pij 3 razy dziennie po 2 łyżeczki od herbaty. 
  • 100g kwiatu lipy, 100 g suchych malin, zalej litrem wrzątku, odstaw na 10 min, przeceć. Pij ciepłą szklankę płynu przed snem. 
  • Zetrzyj na drobnej tarce czosnek, rozmieszaj go z taką samą ilością miodu lipowego i zażywaj przed snem po 1 łyżce stołowej, popijając ciepłą wodą.           
Na wzmocnienie układu odpornościowego:
  • 1 ząbek czosnku co 4 godziny, posiekaj czosnek na małe kawałeczki i połykaj bez rozgryzania, popijając kilkoma łykami soku. Ten zabieg powtarzaj przez 1-2 dni.
  • pij ziołowe herbatki np. z jeżówki, z kwiatu nagietka, z dzikiej róży, lukrecji oraz sok z aloesu, z brzozy i czarnego bzu.

Na ból gardła, chrypkę:

  • Zastosuj wiąz czerwony w postaci naparu bądź tabletek do ssania.
  • Rzuj 2 – 3 goździki – dokładnie i bez pośpiechu.
  • Wyciśnij sok  z gruszki, popijaj małymi łykami 
Na kaszel i wydzielinę w płucach:
  • Pij gorący sok gruszkowy z cynamonem.
  •  Spożywaj mocno pikantną zupę: ostre przyprawy rozrzedzają wydzielinę.
  •  Nawadniaj się herbatką imbirową: 3-4 plastry imbiru zanurz w filiżance wrzątku przez 5-6 minut. Pij nieprzestudzoną.
  •  Przyrządź syrop z marchewki, szczególnie polecany dla dzieci. Marchewkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i ugotuj do   miękkości.Gorącą zblenduj i przecedź przez sitko. Lekko przestudzony sok wymieszaj ze startym imbirem, miodem, sokiem z pomarańczy i cynamonem. Przelej do słoika i podawaj 3 razy dziennie po 1 łyżce. 
  • Ziołmiód z czarnuszki, na każdą łyżkę miodu daj łyżeczkę zmielonej czarnuszki i utrzyj razem na papkę. 
Na pozbycie się kataru:
  • Łyżeczka z cukierem puderm. Weź do ust łyżeczkę cukru pudru i NIE POŁYKAJ, wymieszaj ze śliną aż do rozpuszczenia, następnie wypluj. Czynność powtarzaj przez 2 -3 godziny, aż zatoki, oskrzela i płuca osuszą się ze śluzu. Należy cierpliwie odczekać aż cukier wyciągnie śluz. Po tym czasie katar mija. W przypadku kataru nie wolno spożywać pokarmów śluzotwórczych: mleka i jego przetworów (serki, jogurty itp), oraz winogron. 

 


Opracowanie : Elżbieta Kuszyk – couch żywieniowy, Dorota Tuńska- redaktor DoZdrowia 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.