Spożywanie kiszonek, najlepiej własnego wyrobu, wspomaga trawienie oraz dostarcza mnóstwo dobrej jakości probiotyków, czyli dobrych bakterii. Jak wynika z badań, równowaga i różnorodność bakterii wchodzących w skład mikrobioty jelitowej jest podstawą dobrego stanu zdrowia fizycznego, psychicznego i emocjonalnego, dlatego by zachować zdrowie codziennie powinniśmy spożywać niewielką ilość kiszonek.
Kiszonki wliczają się do zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.
Co można kisić?
Praktycznie można kisić wszystkie warzywa, jednak przetwory najczęściej robi się z kapusty, ogórków, buraków, kalafiora, marchewki i rzepy.
Niezwykle cenny i bardzo zdrowy jest zakwas z buraków czyli napój na bazie buraków po fermentacji mlekowej. Po sfermentowaniu buraki należą do najzdrowszych warzyw. Duża ilość cukru, która znajduje się w surowym buraku, w procesie fermentacji w większości zostaje pochłonięta przez dobre bakterie, natomiast składniki odżywcze pozostają nietknięte. Taki zakwas odznacza się wysoką zawartością enzymów, a jego zapach przypomina nieco zapach świeżej kiszonej kapusty. Można go pić w stanie nierozrzedzonym lub po rozrzedzeniu wodą.
Sok z kiszonych buraków, oprócz zawartości probiotyków, posiada także mnóstwo innych zalet. Czerwony, rubinowy kolor buraka świadczy o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Wskazuje on na wysoką zawartość w tym warzywie różnych karotenów, z których najbardziej znana jest witamina A.
Ale oprócz tego w burakach występuje również mnóstwo:
•błonnika (rodzaj błonnika szczególnie zdrowy dla układu pokarmowego, prawdopodobnie zapobiegający nowotworowi okrężnicy oraz działający korzystnie dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego)
• folianów (witamina B9)
• manganu
• potasu
• miedzi
• magnezu
• witaminy C
• żelaza
W czerwonych burakach występuje również prekursor glutationu, głównego czynnika odtruwającego wątrobę, którego działanie polega na usuwaniu z organizmu toksyn leżących u podłoża wielu chorób, w tym nowotworu okrężnicy. Wykazano również, że surowe buraki spożywane w ilościach umiarkowanych obniżają ciśnienie krwi o średnio 4–5 mm Hg w ciągu kilku godzin. Działanie to zawdzięczają występowaniu naturalnych azotanów w burakach, które w organizmie ulegają przekształceniu w tlenek azotu, który krążąc w tętnicach, ma za zadanie rozluźniać i rozszerzać naczynia krwionośne, poprawiając w ten sposób przepływ krwi i zmniejszając ciśnienie tętnicze.
Po co kisić buraki?
Zakwas z buraków, czyli sok z kiszonych buraków, to stary tradycyjny napój znany w Rosji, w Polsce i na Ukrainie. Służy do przygotowania zup, ale był także stosowany wewnętrznie jako leczniczy „tonik”.
Zgodnie z tradycją, stosowano go do podwyższenia odporności organizmu, „oczyszczenia krwi”, walki ze zmęczeniem, leczenia kamieni nerkowych, alergii oraz zaburzeń trawienia.
Jego spożywanie zaczynaj od niewielkich ilości, gdyż sok z kiszonych buraków ma silne właściwości oczyszczające. Picie go w nadmiarze mogłoby wywołać zbytnie obciążenie organizmu usuwaniem toksyn i objawiać bólami głowy, wzdęciami, zaparciami i/lub objawami grypy.
Ogólnie zaleca się zaczynać od jednej łyżki dziennie, aby stopniowo dojść do ilości 200 ml dziennie (1 szklanka).
Przepis na zakwas z buraków!
Przygotuj:
• 1 główkę czosnku,
• 1 kawałek kurkumy (większy lub mniejszy, do smaku),
• 1 kawałek imbiru,
• 1 małą ostrą papryczkę przeciętą na połowę (opcjonalnie),
• 2 buraki, pokrojone na jak najcieńsze plastry, może być więcej, jeśli się zmieszczą
• osoloną wodę – zimną wodę z solą kamienną w proporcji 1 łyżka na 1 litr.
Do czystego słoja wrzuć przekrojoną na pół główkę czosnku, oczyszczone i pokrojone na duże kawałki imbir i kurkumę oraz przekrojoną na pół papryczkę. Napełnij słój osoloną wodą do połowy wysokości. Oczyść buraki i pokrój je na cienkie plasterki bez obierania. Włóż je do słoja na wierzch, starannie upychając. Plasterki buraka muszą być przykryte osoloną wodą. Obciąż je odważnikiem. Zamknij słój hermetycznie i odstaw go w miejsce najlepiej ciemne o umiarkowanej temperaturze (ale poniżej 20°C) na ok. 5-7 dni. Od czasu do czasu możesz odkręcić słój i skontrolować zawartość. Mieszanina nie może się zepsuć, powinna zachować przyjemny zapach. Po dwóch do pięciu dni na powierzchni zacznie się zbierać piana – znak, że rozpoczęła się fermentacja. Możesz wtedy zacząć go pić jako sok lub dodawać jako bazę do zupy czy sosu winegret. Możesz również wyjeść ze słoja warzywa.