Składniki
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
2 suszone morele
1/2 szklanki mleka roślinnego (np. owsianego, migdałowego)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
Sposób wykonania
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy posiekane suszone morele i gotujemy dalej (dzięki suszonym owocom kasza zyska słodki smak). Ciepłą kaszę mieszamy z mlekiem i mąką, miksujemy blenderem. Dodajemy rozbełtane jajo i nadal miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika patelnię możemy delikatnie natłuścić, np. oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym. Kolejne naleśniki smażymy już na suchej patelni (ważne, by była dobrze rozgrzana). Naleśniki podajemy z ulubionymi owocami.