Dynia to warzywo niezwykle wszechstronne można je przyrządzać na wiele sposobów. My proponujemy pyszną jesienną zupę.
Składniki:
- dynia o masie ok. kilograma
- 1,5 litra wody
- warzywa do rosołu (czyli marchew, pietruszka, seler, por)
- duża cebula
- łyżka masła (u nas klarowane)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- listek laurowy
- szczypta suszonego lubczyku albo gałązka świeżego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- garść pestek dyni
- mleko kokosowe do zabielenia zupy
Sposób wykonania:
Warzywa kroimy na kawałki im drobniejsze, tym szybciej będzie obiad, po czym krótko przesmażamy je na maśle. Posypujemy mąką i smażymy jeszcze minutkę. Dodajemy listek laurowy, lubczyk i zalewamy wodą. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na suchej patelni prażymy pestki dyni. Wyciągamy listek laurowy i blendujemy zupę. Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Już na talerzach posypujemy uprażonymi pestkami. Podajemy solo albo z grzankami
Smacznego!
Przepis przygotowała: Hanna Ciężadło