Zupa dyniowa

Zupa dyniowa
 
Dynia to warzywo niezwykle wszechstronne można je przyrządzać na wiele sposobów. My proponujemy pyszną jesienną zupę.
 
Składniki:
 
  •     dynia o masie ok. kilograma
  •     1,5 litra wody
  •     warzywa do rosołu (czyli marchew, pietruszka, seler, por)
  •     duża cebula
  •     łyżka masła (u nas klarowane)
  •     łyżka mąki ziemniaczanej
  •     listek laurowy
  •     szczypta suszonego lubczyku albo gałązka świeżego
  •     sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  •     garść pestek dyni
  •     mleko kokosowe do zabielenia zupy
Sposób wykonania:
 
Warzywa kroimy na kawałki im drobniejsze, tym szybciej będzie obiad, po czym krótko przesmażamy je na maśle. Posypujemy mąką i smażymy jeszcze minutkę. Dodajemy listek laurowy, lubczyk i zalewamy wodą. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na suchej patelni prażymy pestki dyni. Wyciągamy listek laurowy i blendujemy zupę. Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Już na talerzach posypujemy uprażonymi pestkami. Podajemy solo albo z grzankami
 
Smacznego!
 
 
Przepis przygotowała: Hanna Ciężadło
 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.