Składniki zupy antynowotworowej doktora Fuhrmana:
- 1 szklanka fasoli (najlepiej mung),
- 4 średnie cebule,
- 4 szklanki wody,
- 6 średniej wielkości cukinie,
- 3 pory,
- 1 szklanka orzechów włoskich lub nerkowca,
- 4 szklanki świeżego soku z marchewki,
- 2 gałązki jarmużu, kapusty pekińskiej lub innej zieleniny
- 2 szklanki soku z selera naciowego,
- 0,25 kg świeżych grzybów.
Sposób wykonania:
Fasolę przepłucz i namocz dzień wcześniej. Nazajutrz namoczoną fasolę wrzuć do dużego garnka z wodą i gotuj do miękkości (ok 30-40 min). Następnie dodaj posiekany jarmuż (bez łodyżek) lub inną zieleninę, pokrojoną na połówki cebulę, cukinię oraz pokrojonego na duże kawałki pora. Po 15 minutach gotowania za pomocą cedzaka wyjmij cukinię, cebulę, pora, dodaj szklankę wywaru i dosyp połowę orzechów, wszystko zblenduj. Po dokładnym zblendowaniu składników, masę wlej z powrotem do zupy. Wlej też soki warzywne, wsyp resztę orzechów posiekanych w średnie kawałki oraz pokrojone grzyby. Całość gotuj jeszcze przez kwadrans. Tak przygotowaną zupę udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
Dr Joel Fuhrman jest lekarzem medycyny rodzinnej, ekspertem żywieniowym i dyrektorem badań w Nutritional Research Foundation. Jest znanym propagatorem zdrowego stylu życia i autorem wielu przepisów, odżywiania dla zdrowia m.in. przepisu na zupę antyrakową.