Pesto zielone.

Pesto zielone

Domowe pesto jest znakomitym dodakiem do makaronu oraz kanapek.

 

Składniki:

  • Doniczka bazylii
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g pestek słonecznika
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
  • Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły.
  • Odstawiamy do przestudzenia, a następnie mielimy, np. w młynku do kawy.
  • W blenderze miksujemy na jednolitą masę listki bazylii z oliwą i sokiem z cytryny.
  • Ser ścieramy na drobnej tarce i dorzucamy do bazylii.
  • Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zmielone pestki. Wszystko dokładnie mieszamy.
 
 
 
 
 
 
 
 

Źródło: Monika Mrozowska – Ekonomiczna – Ekologiczna kuchnia.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.