Domowe pesto jest znakomitym dodakiem do makaronu oraz kanapek.
Składniki:
- Doniczka bazylii
- 100 g sera cheddar
- 50 g pestek słonecznika
- 6 łyżek oliwy
- 1 ząbek czosnku
- Sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły.
- Odstawiamy do przestudzenia, a następnie mielimy, np. w młynku do kawy.
- W blenderze miksujemy na jednolitą masę listki bazylii z oliwą i sokiem z cytryny.
- Ser ścieramy na drobnej tarce i dorzucamy do bazylii.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zmielone pestki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Źródło: Monika Mrozowska – Ekonomiczna – Ekologiczna kuchnia.