Składniki chipsy z jarmużu:
- Garść liści jarmużu
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- szczypta ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Jarmuż podziel na listki wytnij twarde części, wrzuć do miseczki z oliwą i przyprawami i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blaszkę na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 160 stopni na 2-4 minuty. Wyjmij i jedz.
Składniki chipsy z cukinii:
- Cukinia
- łyżka oliwy
- łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Cukinię pokrój w cieniutkie plasterki, dokładnie wymieszaj w misce z przyprawami, następnie połóż na blaszkę na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 160 stopni na ok. 10 minut (można je w międzyczasie obrócić na drugą stronę).
W ten sam sposób można zrobić chipsy z marchewki, korzenia pietruszki i innych warzyw.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIOWATE?