Pierniczki cynamonowe świąteczne

Pierniczki świąteczne przepis dorzdrowia

Pierniczki cynamonowe to kulinarny świąteczny must-have, którego zapach sam w sobie to prawdziwa atmosfera świąt. To nie tylko deser, to wyjątkowy sposób na spędzenie czasu z najbliższymi, a ich słodko-pikantny smak sprawia, że serce bije mocniej i uśmiech pojawia się na naszych twarzach.

Oto nasza propozycja. Składniki :

  • 3 szklanki mąki pszennej np. tortowa lub uniwersalna – do 500 g
  • 3/4 kostki prawdziwego masła – 150 g
  • pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru – około 150 g
  • 200 g płynnego, ulubionego miodu
  • około pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % – 150 g
  • 4 żółtka jajek średniej wielkości jajek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka kakao
  • przyprawy: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru;
  • po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry

Sposób wykonania

1. W rondelku umieść 150 gramów prawdziwego masła. Wlej również 200 gramów dobrej jakości płynnego miodu. Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła. Słodki krem wymieszaj dokładnie. Jeśli składniki zagotują się, to nic nie szkodzi.

2: Odstaw gotowy płyn do przestudzenia. Następnie połącz śmietanę z sodą, wymieszaj pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej . Do dużej miski wsyp około 3 szklanek mąki. Dodaj cztery żółtka średniej wielkości jajek i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Dodaj cukier i przestudzony płyn.

3.Do miski z mąką, żółtkami i śmietaną z sodą dodaj też pół szklanki drobnego cukru. Możesz też użyć cukru trzcinowego. Na koniec wlej przestudzony, słodki płyn korzenny. Zawartość rondelka może być ciepła, ale nie gorąca. Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką. Będzie gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne.

4.Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjmij ciasto z miski. Będzie miało strukturę plasteliny. Dłonie oprósz mąką a z ciasta uformuj kulę. Ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Podziel ciasto na kilka mniejszych kul, wygodnych do wałkowania na placek.

5. Ciasto rozwałkuj na placek grubości minimum 6 mm. Możesz śmiało wycinać pierniczki grube nawet na 1 cm. Przy pomocy dowolnej wykrawaczki z świątecznym wzorem wycinaj pierniczki.

6.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki układaj obok siebie na blaszce. Między pierniczkami zachowaj odległości, gdyż urosną w piekarniku. Po wycięciu pierwszych pierniczków zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję pierniczków. W ten sposób wykorzystasz całe ciasto.

7.Każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjąć z piekarnika.

8.Możesz je udekorować, posmaruj pierniczki roztopioną, gorzką czekoladą lub lukrem.

Smacznego!

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.