Orzechówka idealna na niestrawność i na pasożyty

orzechówka dozdrowia

Orzechówka to idealna nalewka, którą warto zastosować  przy problemach gastrycznych i w przypadku infekcji pasożytniczej. Najlepiej sporządzić ją w czerwcu / lipcu gdy orzechy są miękkie. Jak ją wykonać ? Poznaj przepis !

Składniki:

15 zielonych orzechów włoskich
500 ml wódki 40%
500 ml spirytusu 95%
400 g płynnego miodu
150 ml przegotowanej wody
5 goździków
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
kawałek (ok. 1/4) gałki muszkatołowej
3 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

1. Orzechy myjemy, osuszamy i kroimy nożem ze stali nierdzewnej na małe kawałki. Dodajemy pokruszony cynamon i gałkę, pokrojoną na mniejsze kawałki wanilię i pozostałe przyprawy. Zalewamy wódką połączoną ze spirytusem i odstawiamy na 6 tygodni.

2. Alkohol zlewamy, a orzechy zalewamy miodem połączonym z wodą. Odstawiamy na 4 tygodnie, po czym zlewamy i łączymy z nalewem. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej pół roku.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.