Lemoniada to napój, który, pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, chłodzi w upalne dni ale ma także szereg innych korzyści dla zdrowia.
Korzyści z picia lemoniady:
Jej głównym składnikiem są cytryny bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, wspiera produkcję kolagenu, zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego z jelit do krwiobiegu oraz działa jako przeciwutleniacz.
Detoksykacja: Kwas cytrynowy w cytrynach może wspierać trawienie i pomagać w usuwaniu toksyn z organizmu. Zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej, gdyż lemoniada jest źródłem cytrynianów, które mogą podwyższać pH moczu, czyniąc go mniej kwaśnym. Bardziej zasadowe środowisko moczu może zmniejszać ryzyko powstawania kamieni nerkowych, zwłaszcza tych z kwasu moczowego.
Wsparcie dla stawów – lemoniada pomaga obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi. Dzięki temu pomaga złagodzić dolegliwości u osób z dną moczanową.
Poprawa krążenia – składniki z soku z cytryny mogą poprawiać przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.
Orzeźwia: Lemoniada może działać orzeźwiająco i poprawiać nastrój, szczególnie w gorące dni.
Kontrola wagi: Lemoniada bez dodatku cukru może być niskokalorycznym napojem, pomagającym w kontrolowaniu wagi.
Lemoniada z arbuzem i bazylią
4 cytryny, 1 litr wody, 2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza, kilka gałązek świeżej bazylii, 2 łyżki miodu, kostki lodu.
Lemoniada kokosowa z mango
4 cytryny, 1 dojrzałe mango, 0,5 szklanki wody kokosowej, litr wody, kilka gałązek świeżej mięty, 2 łyżki miodu, plasterki limonki do dekoracji, kostki lodu.
Lemoniada malinowa z zieloną herbatą
4 cytryny, litr wody, 1 szklanka świeżych malin, 2 łyżeczki zielonej herbaty liściastej (schłodzonego naparu), 2 łyżki miodu, kostki lodu.
Lemoniada najlepiej smakuje schłodzona, dlatego po przygotowaniu trzymaj ją w lodówce. Po kilku godzinach smaki dobrze się przegryzą. Zimna lemoniada jest bardziej orzeźwiająca.