Szparagi przez wiele osób uważane są za jedno z najsmaczniejszych warzyw, niestety z uwagi na wysoką cenę i krótki okres dostępności w naszym kraju jada się je sporadycznie, a szkoda bo to warzywo bardzo zasobne w składniki odżywcze. Szparagi zawierają dużo dobrze przyswajalnego białka oraz mnóstwo karotenoidów. Dostarczają wielu witamin B,E,C i K oraz folianów i fruktanów. Są zalecane osobom z chorobą niedokrwienną serca, nadciśnieniem a także kobietom planującym ciążę. Są niskokaloryczne idealne dla osób na diecie redukcyjnej. Sezon na nie trwa od kwietnia do lipca. Można je przyrządzić na wiele sposób, my polecamy zupę krem z zielonych szparagów.
Zupa krem z zielonych szparagów
Składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
10 g masła
1 mała biała cebula
2 pęczki zielonych szparagów
2 ziemniaki
Sól, pieprz
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
700 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż przez ok. 5 minut.
Ze szparagów usuń zdrewniałą część, a następnie pokrój je na kawałki (kilka główek podsmaż i zostaw do dekoracji). Usmażoną cebulę podlej odrobiną bulionu, dodaj pokrojone szparagi i duś przez 10 minut pod przykryciem. Sprawdź, czy szparagi są wystarczająco miękkie (powinny mieć konsystencję gotowanych ziemniaków). Jeżeli nie, podduszaj jeszcze przez chwilę. Ziemniaki ugotuj w bulionie, dodaj poduszone szparagi , dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i zblenduj zupę na krem.
Podawaj z podsmażonymi główkami szparagów i orzeszkami pinii.