Herbatka imbirowo-kurkumowa z miętą – bardzo smaczna:
- 5-7 cm grubego korzenia imbiru – cienkie plasterki
- garść mięty pieprzowej, najlepiej z ogródka (u mnie już wyrosła)
- 1/2-1 cytryny – cienkie plasterki
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 goździki
- 1 łyżeczka zmielonego korzenia lukrecji lub odrobina miodu
- 1.5 litra wrzątku
Herbatka imbirowo-koprowa z melisą:
- 5-7 cm grubego korzenia imbiru – cienkie plasterki
- garść świeżej melisy, najlepiej z ogródka (u mnie już wyrosła)
- 1/2 cytryny lub limonki – cienkie plasterki
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka zmielonego korzenia lukrecji lub odrobina miodu
- 1.5 litra wrzątku