Bezglutenowe pierniczki 

Pierniczki bezglutenowe dozdrowiacompl

 

Składniki: (2 blaszki)
 
  • Mąka migdałowa -1 i 1/2 szklanki
  • Mąka kasztanowa- 1/2 szklanki
  • Mąka ryżowa -1 szklanka  
  • Cukier kokosowy -5-6 łyżek 
  • Tahini-3 łyżki
  • Schłodzone mleczko kokosowe z puszki – 400 ml
 
Przyprawa do pierników – 2 łyżki.
Składniki: 
 
  • 36g kory cynamonu (lub mielonego)   
  • 10g goździków (całych lub mielonych) 
  • 6g imbiru (mielonego)   
  • 4g kardamonu (ziaren lub mielonego)   
  • 4g gałki muszkatołowej (całej lub mielonej)   
  • 4g ziela angielskiego (całego lub mielonego)   
  • 2g anyżu (ziaren lub zmielonego) 
  • 2g kolendry (ziaren lub zmielonej)
  • Proszek do pieczenia opcjonalnie soda -1 łyżeczka
 
Sposób przygotowania:
 
Wszystkie składniki należy zblendować w kielichu blendera, tak aby uformować kulę i wsadzić do lodówki na ok. godzinę.
Po schłodzeniu, kulę ciasta pokroić na plastry, położyć na papierze do pieczenia i przykryć drugim papierem i rozwałkować wałkiem do ciasta na ok 4-5 mm. Następnie wykrajać kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można słomką wykonać dziurki w ciasteczkach. Piec w rozgrzanym do 180 stop. piekarniku ok. 20 min. Smacznego!

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.