Składniki: (2 blaszki)
- Mąka migdałowa -1 i 1/2 szklanki
- Mąka kasztanowa- 1/2 szklanki
- Mąka ryżowa -1 szklanka
- Cukier kokosowy -5-6 łyżek
- Tahini-3 łyżki
- Schłodzone mleczko kokosowe z puszki – 400 ml
Przyprawa do pierników – 2 łyżki.
Składniki:
- 36g kory cynamonu (lub mielonego)
- 10g goździków (całych lub mielonych)
- 6g imbiru (mielonego)
- 4g kardamonu (ziaren lub mielonego)
- 4g gałki muszkatołowej (całej lub mielonej)
- 4g ziela angielskiego (całego lub mielonego)
- 2g anyżu (ziaren lub zmielonego)
- 2g kolendry (ziaren lub zmielonej)
- Proszek do pieczenia opcjonalnie soda -1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy zblendować w kielichu blendera, tak aby uformować kulę i wsadzić do lodówki na ok. godzinę.
Po schłodzeniu, kulę ciasta pokroić na plastry, położyć na papierze do pieczenia i przykryć drugim papierem i rozwałkować wałkiem do ciasta na ok 4-5 mm. Następnie wykrajać kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można słomką wykonać dziurki w ciasteczkach. Piec w rozgrzanym do 180 stop. piekarniku ok. 20 min. Smacznego!