Składniki:
- 300 g bobu (lub zielony groszek)
- sól
- 200 g ryżu jaśminowego
- 2 szalotki
- ½ papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- garść solonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 350 g krewetek w pancerzach
- 4 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)
- szczypiorek z 1 cebuli dymki (do podania)
Sposób przygotowania:
Gotuj bób 25 minut w osolonej wodzie, a ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż przelej zimną wodą i odstaw, bób obierz ze skórki. W woku rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane szalotki, posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojony w plasterki czosnek, pastę curry, orzeszki oraz sosy. Po 2 minutach dodaj krewetki i bób. Smaż przez 5–7 minut, od czasu do czasu mieszając. Na talerz wyłóż ryż, a na niego smażone krewetki z warzywami. Udekoruj szczypiorkiem.
Bób ma wiele wartości odżywczych, jest cennym źródłem białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego – 100 g bobu pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Bób zawiera znaczne ilości żelaza, magnezu, miedzi.