Ryż z bobem i krewetkami

ryz z bobem i krewetkami

Składniki:
 
  • 300 g bobu (lub zielony groszek)
  • sól 
  • 200 g ryżu jaśminowego 
  • 2 szalotki 
  • ½ papryczki chili 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • garść solonych orzeszków ziemnych 
  • 1 łyżka sosu ostrygowego 
  • 1 łyżka sosu teriyaki 
  • 350 g krewetek w pancerzach 
  • 4 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)
  • szczypiorek z 1 cebuli dymki (do podania)
Sposób przygotowania:
 
Gotuj bób 25 minut w osolonej wodzie, a ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż przelej zimną wodą i odstaw, bób obierz ze skórki. W woku rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane szalotki, posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojony w plasterki czosnek, pastę curry, orzeszki oraz sosy. Po 2 minutach dodaj krewetki i bób. Smaż przez 5–7 minut, od czasu do czasu mieszając. Na talerz wyłóż ryż, a na niego smażone krewetki z warzywami. Udekoruj szczypiorkiem.
 
Bób ma wiele wartości odżywczych, jest cennym źródłem białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego – 100 g bobu pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Bób zawiera znaczne ilości żelaza, magnezu, miedzi.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.