Składniki 2 porcje:
- 200 g filetów z kurczaka
- 150 ml mleka kokosowego lub jogurtu
- 3 łodygi selera naciowego
- ½ czerwonej papryki
- 4 liście jarmużu
- 1 cebula czerwona
- Ząbek czosnku
- Przyprawa curry lub pasta z curry
- Sok z ¼ limonki
- Łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, seler w plasterki. Na oliwie z oliwy zeszklij cebulę, dodaj kurczaka z curry, smaż 2-3 minuty. Dodaj paprykę, seler, smaż kolejne 2-3 minuty. Składniki zalej mlekiem kokosowym lub jogurtem i duś przez 10 minut. Dopraw do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, dodaj jarmuż i duś przez 1-2 minuty. Podawaj z dzikim ryżem lub ryżem jaśminowym oraz kolendrą
Przepis: Jedz i chudnij z dietą SIRT Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik – Pogorzelska. Wydawnictwo RM 2020