Curry z kurczaka z selerem i jarmużem

Curry z kurczaka z selerem i jarmużem dozdrowia com pl

Składniki 2 porcje:
 
  • 200 g filetów z kurczaka
  • 150 ml mleka kokosowego lub jogurtu
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • ½ czerwonej papryki
  • 4 liście jarmużu
  • 1 cebula czerwona
  • Ząbek czosnku
  • Przyprawa curry lub pasta z curry
  • Sok z ¼ limonki
  • Łyżka sosu sojowego 
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
 
Sposób przygotowania:
 
Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, seler w plasterki. Na oliwie z oliwy zeszklij cebulę, dodaj kurczaka z curry, smaż 2-3 minuty. Dodaj paprykę, seler, smaż kolejne 2-3 minuty. Składniki zalej mlekiem kokosowym lub jogurtem i duś przez 10 minut. Dopraw do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, dodaj jarmuż i duś przez 1-2 minuty. Podawaj z dzikim ryżem lub ryżem jaśminowym oraz kolendrą 

Przepis: Jedz i chudnij z dietą SIRT Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik – Pogorzelska. Wydawnictwo RM 2020  

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.