BRUSCHETTA Z ŁOSOSIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I KREMEM BALSAMICO
Składniki dla 4 osób:
600 g łososia
4 włoskie bułeczki panini
100 g suszonych pomidorów w oliwie
4 cebule
1 bakłażan
1 cukinia
2 papryki
½ szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki ciemnego kremu balsamicznego
1/2 cytryny
suszone oregano
kilka listków bazylii
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia pokroić w cienkie paski, a bakłażana i cukinię w cienkie plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w szerokie paski, cebule przekroić na pół. Łososia i warzywa skropić oliwą z oliwek, posypać oregano i odstawić na godzinę. Następnie łososia i warzywa odsączyć z marynaty i grillować 5 minut, cały czas obracając i smarując oliwą z marynaty. Wszystko zdjąć z grilla, posypać solą i pieprzem, polać kremem balsamicznym i pozostałą oliwą z oliwek. Szybko zgrilować przekrojone na pół panini, tak aby widoczne były na nim kratki z grilla, a następnie nałożyć na nie warzywa i łososia. Danie udekorować listkami bazylii, podawać na ciepło.
Smacznego!