Rola żywienia w prewencji osteoporozy.

kolana1
Układ kostny niewątpliwie należy do układów w organizmie człowieka, na którego rozwój i prawidłowe funkcjonowanie szczególny wpływ ma dieta i aktywność fizyczna. To jaka będzie gęstość mineralna naszych kości oraz jak bardzo będziemy narażeni na ryzyko wystąpienia osteoporozy w przyszłości zależy przede wszystkim od nas samych. 
Gęstość mineralna kości systematycznie zwiększa się przez okres dzieciństwa i młodości. Przyjmuje się, że szczytową wartość uzyskujemy około 30 roku życia. Następnie gęstość mineralna kości stopniowo maleje. Oszacowano, że spada rocznie o około 1%. Kobiety charakteryzują się mniejszą masą kostną w porównaniu do mężczyzn praktycznie na każdym etapie życia, a jej największa urata występuje oczywiście w wieku menopauzalnym. Straty w porównaniu z wartością szczytową mogą wynosić od 30 do 40% u kobiet i od 20 do 30% u mężczyzn. 
Istnieje wiele czynników wpływających na wielkość gęstości mineralnej, do których przede wszystkim zaliczyć możemy czynniki hormonalne i genetyczne, ogólny stan zdrowia oraz aktywność fizyczną, stosowanie używek i sposób żywienia. 
W uzyskaniu oraz utrzymaniu odpowiedniej gęstości mineralnej kości szczególne znaczenie mają niektóre witaminy i składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, magnez, witamina D, witamina K i witamina C, kwasy Omega-3 oraz w mniejszym stopniu również miedź, sód i bor. Nie bez znaczenia pozostaje również ilość i jakość dostarczanego z dietą białka. Podaż składników z dietą bezpośrednio przekłada się na jakość tworzącej się tkanki kostnej oraz jej wytrzymałość w pozostałych latach życia. 
Wapń w diecie.
Całkowita zawartość wapnia w organizmie wynosi około 1–2% masy ciała, z czego zdecydowana większość, bo prawie 99% znajduje się w tkance kostnej. Śmiało można zatem stwierdzić, że wapń jest jednym z podstawowych składników nieorganicznych występujących w tkance kostnej i warunkujących jej odpowiednią jakość. 
Odpowiednie spożycie wapnia jest szczególnie ważne w okresie dzieciństwa i młodości – do czasu uzyskania odpowiedniej gęstości mineralnej kości. Kolejnym newralgicznym jest okres przedmenopauzalny i pomenopauzalny – w tym czasie ilość spożywanego wapnia również jest niezwykle istotna. Kobiety narażone są wówczas na szybką utratę gęstości mineralnej kości i większe ryzyko rozwoju osteoporozy. Zalecane dzienne spożycie wapnia dla dzieci i osób dorosłych wynosi 1000-1300 mg w zależności od wieku. Najlepszym i najbogatszym źródłem jest mleko i przetwory mleczne. Produkty te charakteryzują się także optymalnym stosunkiem wapnia do fosforu, co pozwala na ich lepsze wchłanianie. Spore ilości wapnia znaleźć można również w niektórych produktach roślinnych, takich jak warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych, pestki, nasiona Chia, orzechy oraz owoce suszone.
Tab. 1. Źródła wapnia w wybranych produktach spożywczych.
GRUPA PRODUKTÓW PRODUKT ZAWARTOŚĆ WAPNIA w 100 g
MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

 

Mleko pełne, w proszku

Ser parmezan

Jogurt naturalny

Lody śmietankowe

Mleko spożywcze (2,0%-0,5%)

Ser twarogowy homogenizowany

Ser twarogowy chudy

1409

1380

170

155-125

121-118

98

96

JAJA Żółtko jaja kurzego 147
MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE Pasztet z kurczaka, pieczony

Flaki

Mięso

94

71

10-30

RYBY I PRZETWORY RYBNE

 

Sardynka  w oleju

Sardynka w pomidorach

Sardynka świeża

330

250

84

PRODUKTY ZBOŻOWE

 

Otręby pszenne

Chleb żytni pełnoziarnisty

Płatki owsiane

119

66

54

WARZYWA I PRZETWORY

(3,0-240,0)

Soja nasiona suche

Pietruszka liście

Fasola biała nasiona

Boćwina

Szczypiorek

Szpinak

Chrzan

Kapusta biała

Dynia

Fasolka szparagowa

Oliwki zielone konserwowe

Rabarbar

Kapusta czerwona

240

193

163

97

97

93

78

67

66

65

61

48

46

OWOCE I PRZETWORY

 

Figi suszone

Morele suszone

Rodzynki

Daktyle suszone

203

139

78

70

ORZECHY

 

Migdały

Orzechy laskowe

Pistacje

Sezam

239

186

135

114

NASIONA I ZIARNA

 

Mak niebieski

Nasiona Chia

Słonecznik nasiona

1266

631

133

Pokarm czy suplementy?
Badania wskazują, że zwiększenie gęstości mineralnej kości można uzyskać zarówno poprzez suplementację jak i odpowiednią podaż z dietą. Wybór pokarmów bogatych w wapń zamiast suplementów diety ma jednak nieco większą przewagę. Dostarczając wapń z pożywieniem, a w szczególności z mlekiem i produktami mlecznymi dostarczamy również inne ważne składniki odżywcze mające znaczenie w przypadku utrzymania odpowiedniej gęstości mineralnej kości, do których zaliczyć możemy białko, witaminę D czy fosfor. Zalecenia płynące z większości badań są dość jednoznaczne – jeśli to możliwe dostarczajmy wapń wraz z mlekiem i produktami mlecznymi. Szukajmy także roślinnych źródeł wapnia.
berries 1846085 1280
Rola fosforu.
Fosfor obok wapnia stanowi główny składnik tkanki kostnej, jednakże jego zbyt duża podaż z dietą może być przyczyną zwiększonej utraty masy kostnej. Wysokie spożycie fosforu (w badaniach najczęściej około 2 g dziennie) może hamować także wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Wapń najlepiej jest wchłaniany, jeśli proporcja pomiędzy ilością wapnia a fosforu wynosi 1,5:1 lub 1:1. Jest to możliwe do uzyskania, wówczas gdy w diecie dominują produkty mlecznie, a sama dieta składa się z produktów niskoprzetworzonych, które w porównaniu do produktów wysokoprzetworzonych (np. pieczywo, przetwory mięsne, gotowe sosy, dania, zupy i dressingi w proszku) zawierają znacznie mniejsze ilości fosforu. Fosfor znajduje się najczęściej w produktach, które jednocześnie są bogate w wapń, jak produkty mleczne. Znaczne jego ilości znajdziemy również w mięsie, rybach, orzechach i produktach zbożowych. Należy pamiętać, że fosfor dodawany jest również w trakcie procesów technologicznych jakim poddawana jest żywność. Zatem, jeśli chcemy zadbać o zdrowie naszych kości musimy wybierać produkty jak najmniej przetworzone. 
Gdzie ukryty jest magnez? 
Badania wskazują, że odpowiednie spożycie magnezu może mieć wpływ na zwiększenie gęstości mineralnej kości, a jego permanentny niedobór w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy. Do produktów o wysokiej zawartości magnezu należą przede wszystkim nasiona i pestki oraz orzechy, a także produkty zbożowe i rośliny strączkowe. 
orzechy mixed
Tab. 3. Źródła magnezu w wybranych produktach spożywczych.

 

GRUPA PRODUKTÓW PRODUKT ZAWARTOŚĆ MAGNEZU w 100 g
MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

 

Mleko odtłuszczone, w proszku

Mleko pełne, w proszku

Serparmezan

143

108

54

JAJA Żółtko jaja kurzego 15
MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE Mięso 5-39
RYBY I PRZETWORY RYBNE Sardynka w oleju

Mintaj świeży

46

43

PRODUKTY ZBOŻOWE Otręby pszenne

Kasza gryczana

Kasza jaglana

Płatki owsiane

Ryż brązowy

490

218

100

129

110

WARZYWA I PRZETWORY Soja nasiona suche

Fasola biała nasiona

Groch, nasiona suche

Pietruszka liście

Kiełki

Soczewica czerwona, nasiona suche

216

169

124

69

72

71

OWOCE I PRZETWORY Figi suszone

Daktyle suszone

Morele suszone

Rodzynki

 Awokado

78

54

42

40

40

ORZECHY Migdały

Orzechy Arachidowe

Orzechy laskowe

Pistacje

Orzechy włoskie

269

180

140

158

99

NASIONA I ZIARNA Dynia, pestki

Mak niebieski

Słonecznik nasiona

540

458

359

Moc witamin!

Niewątpliwie najważniejszą witaminą w kontekście prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i prewencji osteoporozy jest witamina D. Może być ona dostarczana z dietą, ale w ponad 80% w organizmie powstaje w wyniku syntezy skórnej. Jej źródła pokarmowe nabierają jednak znaczenia w okresie zimowym, kiedy to zmniejsza się czas przebywania na świeżym powietrzu i synteza skórna jest niewystarczająca. W tym czasie niezbędna jest suplementacja, którą powinien zlecić lekarz w zależności od masy ciała i stanu zdrowia. W produktach spożywczych witamina ta występuje w maśle, mleku i jego przetworach oraz w rybach. Dostarczenie odpowiednich ilości witaminy D jest bardzo ważne, ponieważ zwiększa ona wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, zmniejsza utratę masy kostnej i obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy. Badania wskazują, że jej regularna suplementacja zmniejsza ryzyko złamań osteoporotycznych. Z kolei witamina K wydaje się obniżać ryzyko utraty masy kostnej oraz ryzyko złamań u osób w podeszłym wieku, a jej niedobory w diecie mogą wpływać na większą łamliwość kości. Niedobory witaminy K występują jednak rzadko, a wyniki badań dotyczące suplementacji nie są do końca jednoznaczne. Bardzo dobrym źródłem witaminy K są zielone warzywa liściaste, warzywa kapustne, kalarepa, kalafior, pomidory, jarmuż i natka pietruszki. 
Ważną rolę w kontekście zwiększenia i utrzymania odpowiedniej gęstości mineralnej kości ogrywa również witamina C. Wykazano, że jej odpowiednie spożycie z dietą może zmniejszać ryzyko wystąpienia osteoporozy, ponieważ zmniejsza utratę masy kostnej. Witamina ta zawarta jest przede wszystkim w warzywach i owocach, w związku z tym zwiększenie ich spożycia będzie istotnym elementem profilaktyki i leczenia osteoporozy. Największe ilości witaminy C znajdują się w owocach czarnej porzeczki i dzikiej róży, truskawkach, kiwi i owocach cytrusowych oraz w czerwonej papryce, natce pietruszki, warzywach kapustnych.
fresh orange juice 1614822 1280
Co z tym białkiem?
Badania wskazują, że zbyt niskie spożycie białka z dietą (poniżej 0,8 g na kilogram masy ciała) może mieć niekorzystny wpływ na mineralizację tkanki kostnej. Z drugiej strony zbyt duże spożycie białka, w szczególności zwierzęcego może zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy, ponieważ prowadzi do nadmiernej utraty wapnia z moczem. 
Wydaje się, że najbardziej optymalna podaż białka w kontekście zmniejszenia ryzyka osteoporozy i zachowania odpowiedniej mineralizacji kości to 0,9–1,0 g na kg masy ciała. W tym przypadku warto korzystać nie tylko ze źródeł zwierzęcych wapnia jak mięso czy ryby, ale sięgać również po nasiona Chia, rośliny strączkowe, takie jak : soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, które dostarczą jednocześnie pewne ilości wapnia. 
Czego należy unikać?
Niekorzystnie na wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego wpływa nieprawidłowy stosunek wapnia do fosforu, niedostateczne spożycie witaminy D, nadmiar białka i kwasów tłuszczowych oraz nadmierne spożycie żelaza i magnezu, obecność fitynianów i szczawianów, nadmierne spożycie alkoholu i kofeiny, a także zbyt duża podaż błonnika pokarmowego. 
Szacuje się, że każda filiżanka wypijanej mocnej kawy może pogarszać wchłanianie wapnia o około 5 mg na dzień. W przypadku osób zdrowych, które piją umiarkowane ilości kawy wynoszące 3 filiżanki dziennie wydaje się nie mieć to większego znaczenia, jeśli wapń dostarczany jest w odpowiednich ilościach z dietą. Nadmierne spożycie kofeiny może stanowić problem u osób starszych, u których wchłanianie wapnia nie jest już tak efektywne i faktycznie może zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy. Jeśli lubimy kawę nie musimy z niej rezygnować, ale ważne abyśmy zadbali o wysokie spożycie wapnia w ciągu dnia z różnych produktów. Można również pokusić się o dodatek mleka do kawy. 
Produktem, który z pewnością trzeba ograniczyć w prewencji i leczeniu osteoporozy jest sól, która negatywnie wpływa na ogólnoustrojową gospodarkę wapniem. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 1 płaskiej łyżeczki (około 5g). Aby zmniejszyć ilość soli w żywności należy nie tylko ograniczyć dosalanie, ale również spożycie produktów wysokoprzetworzonych. Zamiast soli najlepiej używać mieszanek ziół oraz przypraw. Również wysokie spożycie alkoholu sprzyja rozwojowi osteoporozy. Badania wskazują, że już niewielkie spożycie alkoholu zwiększa utratę masy kostnej, w szczególności u kobiet. Zatem dla zachowania prawidłowego stanu układu kostnego należy zrezygnować ze spożycia alkoholu lub znacznie ograniczyć jego ilość. 
people 2592247 1280
Pamiętaj o aktywności fizycznej!
Oprócz czynników żywieniowych na stan mineralizacji układu kostnego bardzo korzystnie wpływa aktywność fizyczna. Regularne ćwiczenia będą wpływały na zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy. Nie musimy od razu wprowadzać drastycznych zmian – wystarczy 30 minut spaceru dziennie. 

Autor tekstu: Klaudia Wiśniewska – dietetyk kliniczny.
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na Wydziale Nauki o Zdrowiu na kierunku dietetyka. Współpracownik Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA w Warszawie. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Na co dzień pracuje nie tylko z osobami z nadwagą i otyłością, ale również z niedowagą, niedożywieniem i zaburzeniami odżywiania, cukrzycą typu 2, alergiami, chorobami układu pokarmowego, układu krążenia oraz z zaburzeniami hormonalnymi. Prowadzi również warsztaty dla dzieci i osób dorosłych dotyczące zasad racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia. 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.