Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego
- 40 dag pomidorów
- 20 dag ciecierzycy
- 20 dag soczewicy
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczka chilii
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- Łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- Łyżeczka tymianku
- Sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Po czym ugotuj do miękkości, w świeżej osolonej wodzie. Soczewicę mocz przez ok 30 min. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż przez 2 min. Do garnka dorzuć ziemniaki i podsmaż. Zalej składniki bulionem. Dodaj namoczoną soczewicę i ciecierzycę oraz pomidory pokrojone w drobną kostkę. Przypraw do smaku przyprawami. Zupę gotuj przez 25 min. Podawaj udekorowaną natką pietruszki.