Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy dozdrowiacompl

 

Składniki:
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 40 dag pomidorów
  • 20 dag ciecierzycy 
  • 20 dag soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczka chilii
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • Łyżeczka tymianku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki posiekanej natki  pietruszki
Sposób przygotowania:
 
Ciecierzycę opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Po czym ugotuj do miękkości, w świeżej osolonej wodzie. Soczewicę mocz przez ok 30 min. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż przez 2 min. Do garnka dorzuć ziemniaki i podsmaż. Zalej składniki bulionem. Dodaj namoczoną  soczewicę i ciecierzycę oraz pomidory pokrojone  w drobną kostkę. Przypraw do smaku przyprawami. Zupę gotuj przez 25 min. Podawaj udekorowaną natką pietruszki. 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.