Zupa pomidorowa z kasza jaglaną.
Przepis:
1l wody
1 liść laurowy
¼ łyżeczki kozieradki
1 marchew
1 pietruszka
Kawałek selera
¼ pora
4 łyżki kaszy jaglanej
Pieprz
¼ łyżeczki kminku
2 ziela angielskiego
Sól
Mały przecier pomidorowy
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki lub bazylia do posypania
Do gotującej się wody dodajemy liście laurowe i kozieradkę. Kroimy w kostkę marchew, pietruszkę , seler i por. Dodajemy wcześniej wypłukaną kaszę jaglaną. Następnie pieprz, sól, kminek i ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy przecier i pozostawiamy jeszcze na ogniu przez 2 minuty. Po wyłączeniu zupę doprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na talerzu posypujemy natką pietruszki lub bazylią.
Smacznego!