Składniki:
- 2 litry wody
- 0,5 l zakwasu do żurku (z butelki)
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 1 pietruszka
- kilka suszonych grzybków
- opakowanie kiełbasek sojowych
- majeranek
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- chrzan ze słoika
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Osoloną wodę gotować z grzybkami. Następnie wrzucić do garnka obrane i pokrojone w kostkę warzywa, tak, aby woda zupełnie je zakrywała. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut – do ugotowania ziemniaków. Potem wlać zakwas z butelki i dodać pokrojone w kawałki kiełbaski sojowe.
Doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i 3-4 czubatymi łyżkami chrzanu. Gotować jeszcze przez jakiś czas. Do tak przygotowanego żuru można jeszcze do smaku dodać śmietanę sojową (trzeba jednak uważać, żeby się nie zważyła! Najlepiej rozmieszać ją w osobnym naczyniu z małą ilością żurku, a następnie powoli dolewać do garnka).
.