Fit żurek

fit żurek dozdrowia com pl przepis.jpg
 
Składniki:
 
  • 2 litry wody
  • 0,5 l zakwasu do żurku (z butelki)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka
  • kilka suszonych grzybków
  • opakowanie kiełbasek sojowych
  • majeranek
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • chrzan ze słoika
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
 
Sposób wykonania:
 
Osoloną wodę gotować z grzybkami. Następnie wrzucić do garnka obrane i pokrojone w kostkę warzywa, tak, aby woda zupełnie je zakrywała. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut – do ugotowania ziemniaków. Potem wlać zakwas z butelki i dodać pokrojone w kawałki kiełbaski sojowe.
Doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i 3-4 czubatymi łyżkami chrzanu. Gotować jeszcze przez jakiś czas. Do tak przygotowanego żuru można jeszcze do smaku dodać śmietanę sojową (trzeba jednak uważać, żeby się nie zważyła! Najlepiej rozmieszać ją w osobnym naczyniu z małą ilością żurku, a następnie powoli dolewać do garnka).
.   

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.