Orzechówka to idealna nalewka, którą warto zastosować przy problemach gastrycznych i w przypadku infekcji pasożytniczej. Najlepiej sporządzić ją w czerwcu / lipcu gdy orzechy są miękkie. Jak ją wykonać ? Poznaj przepis !
Składniki:
15 zielonych orzechów włoskich
500 ml wódki 40%
500 ml spirytusu 95%
400 g płynnego miodu
150 ml przegotowanej wody
5 goździków
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
kawałek (ok. 1/4) gałki muszkatołowej
3 ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
1. Orzechy myjemy, osuszamy i kroimy nożem ze stali nierdzewnej na małe kawałki. Dodajemy pokruszony cynamon i gałkę, pokrojoną na mniejsze kawałki wanilię i pozostałe przyprawy. Zalewamy wódką połączoną ze spirytusem i odstawiamy na 6 tygodni.
2. Alkohol zlewamy, a orzechy zalewamy miodem połączonym z wodą. Odstawiamy na 4 tygodnie, po czym zlewamy i łączymy z nalewem. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej pół roku.