Składniki:
- Pietruszki
- Gruszki
- 2 łyżki oliwy
- Tymianek
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- Mleko kokosowe albo śmietanka roślinna
- Imbir wielkości kciuka
- Woda według uznania
Sposób przygotowania:
Proporcje 3/4 pietruszek na 1/4 gruszek, pokrój na ćwiartki.
Oliwę wymieszaj z tymiankiem, dodaj 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu) oraz starty imbir.
Tak przygotowanym sosem polej pietruszki i gruszki, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz aż warzywa i owoce będą miękkie, a sos się skarmelizuje na wierzchu. Następnie wszystko zmiksuj z mlekiem kokosowym opcjonalnie ze śmietanką roślinną, uzupełnij gorącą wodą.
Podawaj z prażonymi orzechami i świeżym tymiankiem.
Zupa jest słodka z wyraźnym smakiem pietruszki.
Przepis przygotowała: Magdalena Szymańska.