Wegańska zupa krem z karmelizowanej pietruszki i gruszki z prażonymi orzechami włoskimi i tymiankiem.

zupa z pietruszki i gruszki1

 

Składniki:
 
  • Pietruszki 
  • Gruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • Tymianek
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • Mleko kokosowe albo śmietanka roślinna
  • Imbir wielkości kciuka
  • Woda według uznania
Sposób przygotowania:
 
Proporcje 3/4 pietruszek na 1/4 gruszek, pokrój na ćwiartki. 
Oliwę wymieszaj z tymiankiem, dodaj 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu) oraz starty imbir.
Tak przygotowanym sosem polej pietruszki i gruszki, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz aż warzywa i owoce będą miękkie, a sos się skarmelizuje na wierzchu. Następnie wszystko zmiksuj z mlekiem kokosowym opcjonalnie ze śmietanką roślinną, uzupełnij gorącą wodą. 
Podawaj z prażonymi orzechami i świeżym tymiankiem.
 
Zupa jest słodka z wyraźnym smakiem pietruszki.

Przepis przygotowała: Magdalena Szymańska.

 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.