CZEKOLADOWY UŚMIECH
Składniki:
- 1 szklanka wcześniej namoczonych daktyli,
- 1 szklanka słonecznika zmielonego na mąkę,
- 2 czubate łyżki karobu,
- 1-2 łyżki stałego oleju kokosowego, nierafinowanego.
Sposób przygotowania:
Słonecznik mielimy na drobną mąkę, a daktyle odcedzamy i miksujemy na masę (w razie potrzeby dolewamy wcześniej odcedzoną wodę, która jest bardzo słodka). Łączymy oba składniki z karobem i olejem kokosowym, dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy je w np. w płatkach migdałowych, sezamie, karobie, itp.
KOKOSOWE ZDROWIE
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- ksylitol, w ilości zależnej od poziomu słodyczy, jaki chcemy osiągnąć,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 1-2 łyżki stałego oleju kokosowego, nierafinowanego.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną namoczyć na noc/na kilka godzin, następnie przepłukać i ugotować w wodzie 1:3, aby była bardzo miękka. Wiórki kokosowe zmielić/zblendować na coś w rodzaju pasty, a ksylitol zmielić na puder. Połączyć wszystkie składniki razem z olejem kokosowym i dobrze wymieszać. Prawdopodobnie trzeba to zrobić ręcznie, bo tylko mocny blender/termomix będzie mógł dać sobie radę z taką gęstą i lepką masą. Formować kulki, obtaczać je w wiórkach kokosowych czy zmielonym ksylitolu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej słodki smak).
KAWOWY PORANEK
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jaglanej,
- 0,5 szkl. daktyli, namoczonych i odcedzonych,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej/zbożowej, np. Inki,
- 1-2 łyżki stałego oleju kokosowego, nierafinowanego.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną namoczyć na noc/na kilka godzin, następnie przepłukać i ugotować w wodzie 1:3, aby była bardzo miękka. Daktyle zmielić/zblendować na coś w rodzaju pasty. Połączyć wszystkie składniki razem z kawą i olejem kokosowym i dobrze wymieszać. Prawdopodobnie trzeba to zrobić ręcznie, bo tylko mocny blender/termomix będzie mógł dać sobie radę z taką gęstą i lepką masą. Formować kulki, obtaczać je w karobie, płatkach migdałowych, sezamie, itp.