Składniki:
- 1 kalafior – duże różyczki
- 1 cebula – posiekana
- 2 ząbki czosnku – rozgniecione
- kawałek czerwonej papryczki chilli
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml bulionu warzywnego lub wody
- 2 pomidory, mogą być z kartonika – duża kostka
- sok z cytryny
- czarny pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Zmiksować blenderem cebulę, czosnek chilli i kurkumę na gładką pastę. Rozgrzać oliwę i podsmażyć krótko pastę, dodać różyczki kalafiora, zalać mlekiem i bulionem warzywnym. Gotować, aż kalafior będzie al dente.
Dodać pomidory, sok z cytryny, szczyptę kurkumy, ewentualnie szczyptę cukru (gdyby potrawa była za kwaśna), czarny pieprz i sól. Całą potrawę krótko poddusić.
Autor: Kornelia West