Składniki:
- 4-5 dojrzałych gruszek
- sok z limetki
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki przegotowanego mleka-można użyć mleka sojowego, kokosowego lub innego
- duży jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Gruszki umyj i pokrój w kostkę, możesz je połączyć z brzoskwiniami pół na pół i włóż do rondla, dolej 3 łyżki wody i zagotuj, dosyp odrobinę cynamonu. Następnie ostudź i zblenduj. Kaszę jaglaną namocz, następnie odlej wodę, w której się moczyła, zalej wrzątkiem i pozostaw na kuchni aż dojdzie. Możesz dodać odrobinę kurkumy. Do ugotowanej kaszy wlej mleko z 2 łyżkami miodu i zblenduj na jednolitą masę, powinien powstać z tego kremowy pudding-budyń. Na koniec przełoż warstwami jogurt, masę jaglaną i mus gruszkowy. Wszystko można udekorować owocami i posypać chrupiącym musli, prażonymi migdałami, lub orzechami. Całość włóż do lodówki na ok godzinę, pudding podawaj schłodzony.
Kasza jaglana, to jedna z najzdrowszych kasz, choć u nas jest zdecydowanie niedoceniana. Ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, zawiera mało skrobi i sporo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje Ph organizmu Jaglanka idealnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi.