Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 główka czosnku, nieobrana
- Przyprawy: 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka soli himalajskiej
- Seler
- Marchewka
- 1 ½ l wody przegotowanej, niechlorowanej
- 1 łyżka soku z ogórków kiszonych
Sposób przygotowania:
Buraki umyj, obierz i pokrój w plastry lub kostkę, ułóż je przekładając przyprawami w szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym. Dorzuć selera i marchewkę. Zalej wodą wymieszaną solą z sokiem z ogórków. Zwróć uwagę na to żeby wszystkie buraki były przykryte wodą. Zostaw ok. 3 cm przestrzeni na górze słoika. Przykryj gazą lub lnianą ściereczką. Odstaw na 6 dni, w przewiewne, ciepłe miejsce.
Sprawdzaj codziennie czy żaden burak nie wystaje z powierzchni wody. Zbierająca się piana jest zjawiskiem normalnym. Gotowy zakwas z buraków przelej do butelek. Przechowuj w lodówce.
Z kiszonych buraków możesz wyciskać sok, będzie się dobrze komponował z sokiem z zielonych warzyw.
Zakwas z buraków to idealne danie na etap postu, choć tak naprawdę powinien na co dzień gościć w naszej diecie. Jest to bogactwo probiotyków, prebiotyków, cennych dla zdrowia minerałów, witamin i pożytecznych bakterii. Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach, a bakterie pochodzące z fermentacji są doskonałym źródłem bakterii probiotycznych.