Składniki na spód sernika:
- 180 g kruchych ciasteczek, korzennych, imbirowych lub cynamonowych
- 40 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg białego sera
- 20 g cukru pudru
- 4 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 400 g kremu karmelowego
Wykonanie:
1. Kruche korzenne ciastka zmiksować, dodać rozpuszczone masło, całość dobrze wymieszać i ugnieść spód w wyłożonej papierem okrągłej formie do pieczenia.
2. Biały ser zmiksować, dodać cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną, cynamon. Wszystko zmiksować na gładką masę. Krem lekko podgrzać w kąpieli wodnej i dodać do masy serowej. Zmiksować na gładką jednolitą masę.
3. Masę serową przełożyć do formy ze spodem z kruchych ciastek.
4. Okrągłą formę wstawić do większej blachy wypełnionej wodą do wysokości 2-3 cm. Piec w tak przygotowanej kąpieli wodnej w temperaturze 150 stop. przez ok 60- 70 min.
5. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, wylej wodę z formy i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!