Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 1 szklanka mleka – najlepiej roślinnego niesłodzonego – ryżowego, owsianego, kokosowego (nie wywołuje alergii),
- 1 banan,
- ½ szklanki daktyli,
- garść jarmużu,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka masła orzechowego 100%,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Do kielicha blendera wlej mleko, włóż banana pokrojonego w plasterki, garść jarmużu, namoczone wcześniej daktyle i zmiksuj na gładką masę. Uzyskany koktajl połącz z mąką oraz pozostałymi składnikami przy użyciu miksera. Porcję ciasta wylej na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Po upieczeniu odłóż do ostygnięcia na kratkę.
To danie rozgrzewa!
Źródło: www.szczesliwibezcukru.pl
Autorka: Małgorzata Sobczyk prowadząca blog Zażarcie