Tofu w sezamie z marchewką i brokułem

tofu 1713238 1280

Składniki:

  • duży brokuł pokrojony w drobne kawałki
  • 2 średnie marchewki pokrojone w słupki
  • 200 ml tofu pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Warzywa ugotuj na parze lub podduś. W osobnym garnku lub w woku rozgrzej olej, dodaj ziarna sezamu, asafetydę i tofu. Podprażaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż sezam i tofu nabiorą lekko złotego koloru. Dodaj ugotowane wcześniej warzywa, sól, pieprz i wszystko razem wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia. Do potrawy dodaj sos sojowy, olej sezamowy i sok z cytryny. Ponownie wymieszaj.

Smacznego!

 

 

 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.