Składniki:
- duży brokuł pokrojony w drobne kawałki
- 2 średnie marchewki pokrojone w słupki
- 200 ml tofu pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotuj na parze lub podduś. W osobnym garnku lub w woku rozgrzej olej, dodaj ziarna sezamu, asafetydę i tofu. Podprażaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż sezam i tofu nabiorą lekko złotego koloru. Dodaj ugotowane wcześniej warzywa, sól, pieprz i wszystko razem wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia. Do potrawy dodaj sos sojowy, olej sezamowy i sok z cytryny. Ponownie wymieszaj.
Smacznego!