Witaminy D3 i K2 moc synergii

Witamimy D3 i K2

Witamina K przez długi czas znana była jedynie jako czynnik wpływający na krzepliwość krwi. Początkowo witamina K traktowana była jako pojedynczy związek, jednak dalsze badania wykazały, że witamina ta jest grupą związków chemicznych występujących naturalnie w dwóch postaciach – witaminy K1 (filochinon) i witaminy K2 (menachinon) oraz w syntetycznej formie witaminy K3. Związki te różnią się między sobą pochodzeniem, funkcjami jakie pełnią w organizmie oraz stopniem wchłaniania jelitowego.
 
Witamina K1 pochodzi głównie z zielonych roślin, znajdziemy ją w brokułach, kapuście, rzodkiewce, jarmużu i szpinaku oraz w niektórych olejach roślinnych. Wchłanianie witaminy K1 zachodzi u ludzi w niewielkim stopniu (15% absorpcji). Relatywnie niskie spożycie zielonych części roślin sprawia, że często niezbędna jest jej suplementacja.
 
Z kolei, witamina K2 występuje głównie w wątrobie wołowej, żółtku jaja, maśle oraz produktach otrzymanych na drodze fermentacji bakteryjnej (sery dojrzewające, twaróg oraz natto, czyli tradycyjna japońska potrawa zawierająca sfermentowane nasiona soi). W odróżnieniu od witaminy K1, menachinony (witaminy K2) mogą być syntetyzowane przez bakterie w jelicie grubym, a synteza ta może pokrywać dzienne zapotrzebowanie nawet do 50%. 
 
Funkcje witamin K1 i K2 są dobrze poznane:
 
Witamina K1 aktywuje czynniki krzepnięcia krwi, natomiast witamina K2 bierze udział w regulacji mineralizacji tkankowej w ścianach naczyń krwionośnych i kości [3]. Witamina K2 odgrywa również istotną rolę w wiązaniu jonów wapnia do hydroksyapatytu – składnika kości, który stanowi około 70% całkowitej masy kostnej [4].
 
Odpowiednia ilość witaminy K1 i K2 w organizmie zależy od spożywania wystarczającej ilości zielonych warzyw oraz fermentowanych przetworów mlecznych (sery, twarogi), a także występowania właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Nieprawidłowe odżywianie się, częste stosowanie antybiotyków wpływa niekorzystnie na florę jelitową, co prowadzi do spadku wewnątrzustrojowej produkcji witamin K2 i w konsekwencji niedostatecznej ilości witaminy K2 w organizmie. 
 
Połączenie witaminy D3 i K2? 
 
Do utrzymania mocnych kości niezbędne są: wapń, witamina D3 i fosfor. Witamina D bierze udział w procesie wchłaniania wapnia w jelicie cienkim, jednakże sama wysoka podaż wapnia z dietą nie warunkuje prawidłowej mineralizacji kości. Powstaje tzw. paradoks wapnia, czyli stan w którym wapń nie wchłania się do kości, ale zalega w naczyniach krwionośnych, powodując ich zwapnienie. Przyspiesza to zamykanie się światła naczyń, co może doprowadzić do osteoporozy i miażdżycy. Odpowiednia absorpcja wapnia w organizmie jest regulowana przez białka: osteokalcynę oraz białka MGP (Matrix GLA-protein). Do aktywacji ich niezbędna jest witamina K2 w postaci MK7. Aktywne białko MGP „wychwytuje” wtedy wapń z żył, chroniąc je przed zwapnieniem. Następnie wraz z osteokalcyną transportuje go do kości, wzmacniając ich strukturę i gęstość[6]. 
 
Innymi słowy, kiedy należy sięgać po preparaty zawierające witaminy D3 i K2?
 
– przy stosowaniu diety ubogiej w zielone części roślin (ze względu na wytwarzanie witaminy K2 z witaminy K),
– przy niedostatecznej podaży błonnika pokarmowego (błonnik stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych),
– przy zapaleniu jelit, IBS czy nietolerancjach pokarmowych (ze względu na niewystarczającą ilość bakterii probiotycznych niezbędnych do syntezy witaminy K2).
Badania z ostatnich lat dotyczące witamin D i K wskazują na ich wielokierunkowe działanie w organizmie człowieka oraz na ich synergizm w procesach metabolicznych (np. w budowie kości) [1]. 
 
Witamina D przez wiele lat uważana była jedynie za czynnik zapobiegający rozwojowi krzywicy. O jej roli możesz przeczytać TUTAJ. 
 
Dane literaturowe są zgodne, że witamina D pełni ważną rolę w procesie wchłaniania wapnia w jelicie cienkim, a jej niedobór powiązany jest ze zwiększonym ryzykiem zachorowalności nie tylko na krzywicę, ale również osteoporozę i osteomalację. Liczne badania pokazują, że ilość witaminy D w surowicy krwi jest ściśle powiązana z mineralizacją kości (duże stężenie witaminy D w surowicy wiąże się z większym wysyceniem składnikami mineralnymi kośćca). Suplementacja witaminą D (podawaną z wapniem) zmniejsza ryzyko złamań o około 18% (badanie z udziałem 68 500 osób z Europy i Stanów Zjednoczonych) [2]. 

Autor: Katarzyna Marcinek

Bibliografia:
[1]. Wawrzyniak A., Mincer-Chojnacka I., Kalicki B., Lipińska-Opałka A., Jobs K., Stelmasiak A., Plejotropowe działanie witamin D i K, PediatrMedRodz 2015, 11 (4),374–381. 
[2]. DIPART (Vitamin D Individual Patient Analysis of Randomized Trials) Group: Patient level pooled analysis of 68 500 patients from seven major vitamin D fracture trials in US and Europe, BMJ 2010, 340, 5463.
[3]. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2008. 
[4]. Kosińska J., Billing-Marczak K., Krotkiewski M., Newly discovered role of vitamin k in the pathogenesis of diseases of civilization, MedycynaRodzinna 2008, 2, 48-60.
[5]. Płudowski P., Karczmarewicz E., Czech-Kowalska J., Kryśkiewicz E., Skorupa E., Dobrzańska A., Gruszfeld D., Łukaszkiewicz J., Lorenc R. S., Nowe spojrzenie na suplementację witaminą D, Standardy Medyczne Pediatria2009, 6(1), 23-41.
[6]. Ushiroyama T., Ikeda A., Ueki M., Effect of continuous combined therapy with vitamin K2 andvitamin D3 on bone mineral density and coagulofibrinolysis function in postmenopausal women, Maturitas 2002, 41, 211–221. 

 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.