Keto łazanki z grzybami to niskowęglowodanowa potrawa, która może być doskonałą alternatywą dla tych, którzy lubią jeść pierogi ale nie lubią ich lepić.
Składniki na makaron łazanki:
- 125g twarogu tłustego
- 10g mąki bambusowej
- 20g gumy guar
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- Szczypta kurkumy lub czosnku granulowanego
Farsz:
- 100 g kapusty
- 4g suszonych grzybów
- 30 g cebuli
- 20 g masła klarowanego
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na makaron zmiksować ,a następnie wyjąć z misy na oprószoną mąką bambusową stolnicę. Ciasto zagniatać, aż uzyska elastyczną formę i będzie odchodziło od rąk. Z ciasta uformować kulkę i rozwałkować. Następnie ciasto pokroić w odpowiedniej wielkości makaron, Gotować go od wypłynięcia ok 4-5 minut.
Grzyby namoczyć na noc w wodzie, rano ugotować je ok 10 minut w wodzie, której się moczyły. Wywar z grzybów dodać do kapusty kiszonej i gotować do miękkości. Cebule posiekać i zeszklić na patelni, grzyby pokroić. Wszystkie składniki wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz i makaron dokładnie wymieszać.
Aleksandra Odziemowska -Dieta ketogeniczna