Curry z papryki i tofu

Przepis_na_obiad_dozdrowia_com_pl_tofu_w_curry
Składniki na 2 porcje:
 
  • Czerwona papryka
  • Czerwona cebula
  • Mała marchewka
  • Ząbek czosnku
  • 200 g naturalnego tofu 
  • Puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Szczypta chili
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz  
Sposób przygotowania:
 
Warzywa umyj i osusz. Cebulę drobno posiekaj w kostkę. Paprykę pokrój w grubą kostkę. Paprykę  pokrój grubą kostkę, marchewkę w plastry. Czosnek wyciśnij przez praskę.
Pokrój tofu w kostkę o grubości ok. 2 cm.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj tofu i smaż, aż się zarumieni. Obracaj kostki delikatnie, aby tofu się nie rozpadło.
Na patelnię wrzuć paprykę i marchewkę zalej mlekiem kokosowym, delikatnie zmieszaj i na wolnym ogniu duś przez 10-15 minut do miękkości warzyw. Dopraw do smaku. Podawaj z kaszą jaglaną, makaronem lub komosą ryżową.  

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.