Składniki na 2 porcje:
- Czerwona papryka
- Czerwona cebula
- Mała marchewka
- Ząbek czosnku
- 200 g naturalnego tofu
- Puszka mleka kokosowego
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki sosu sojowego
- Szczypta chili
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i osusz. Cebulę drobno posiekaj w kostkę. Paprykę pokrój w grubą kostkę. Paprykę pokrój grubą kostkę, marchewkę w plastry. Czosnek wyciśnij przez praskę.
Pokrój tofu w kostkę o grubości ok. 2 cm.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj tofu i smaż, aż się zarumieni. Obracaj kostki delikatnie, aby tofu się nie rozpadło.
Na patelnię wrzuć paprykę i marchewkę zalej mlekiem kokosowym, delikatnie zmieszaj i na wolnym ogniu duś przez 10-15 minut do miękkości warzyw. Dopraw do smaku. Podawaj z kaszą jaglaną, makaronem lub komosą ryżową.