Truskawki- za co je lubimy?

Truskawki dozdrowia

Uwielbiamy jeść truskawki, w ubiegłym roku truskawki jadło aż 98% Polaków. To najbardziej wyczekiwany i lubiany przez Polaków owoc sezonowy, który najbardziej zyskuje na popularności. Truskawki otwierają sezon na polskie superowoce jagodowe. Jedzenie ich to wielka przyjemność i zastrzyk zdrowia dla całego organizmu. Możemy się nimi cieszyć od połowy maja do późnej jesieni.
 
Truskawki nie występowały w naturze. Powstały się ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: chilijskiej (Fragaria chiloensis) z wirginijską (Fragaria virginiana). Dokonał tego botanik Antoine’a Nicolasa Duchesne’a, pracujący dla króla Francji Ludwik XIV. Po raz pierwszy truskawki do konsumpcji komercyjnej trafiły w 1830 r. w Londynie. Ze względu na wysoką cenę, spożywanie ich było luksusem, na który mogli pozwolić sobie jedynie nieliczni. Podobnie dziś, po latach powszechnej dostępności, cena truskawek przyprawia o zawrót głowy. 
 
Dlaczego warto je jeść 
 
Korzyści wynikające ze spożywania truskawek są nieocenione. Oprócz wspaniałego wyglądu, smaku i aromatu, truskawki są cennym źródłem składników odżywczych, zawierają znacznie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jedna szklanka truskawek to 82 mg witaminy C.           
 
Dzięki tak dużej zawartości antyoksydantów odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców. Truskawki dostarczają także witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kwas foliowy) oraz witaminy A i E oraz prowitaminę A czyli karoten. Wyjątkowe właściwości prozdrowotne truskawek wynikają z szeregu obecnych w nich składników mineralnych takich jak: potas (aż 153 mg w 100 g owoców), fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i mangan. Ponadto truskawki są źródłem błonnika pokarmowego, pektyn, które korzystnie wpływają na stan mikrobioty jelit. Zawierają także wiele cennych dla organizmu ludzkiego substancji: bromelinę, kwercetynę, kwas elagowy, antocyjany i sole organiczne. Z uwagi na dużą zawartość w truskawkach składników odżywczych zalicza się je do żywności funkcjonalnej, której zadaniem jest wywołanie korzystnego efektu zdrowotnego dla organizmu człowieka. 
 
Dobrze wpływają na zdrowie 
 
Dzięki dużej zawartości polifenoli, zwłaszcza antocyjanów i mikroelementów jedzenie truskawek wspomaga naszą odporność, zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe, co przy obecnie panującej pandemii ma to niebagatelne znaczenie.
 
Truskawki chronią przed występowaniem nowotworów. Dzięki sporej zawartości  antyoksydantów: witaminy C i kwasu elagowego, wspierają układ odpornościowy i działają antynowotworowo. Z badań wynika, że wyciąg z truskawek może hamować namnażanie się komórek raka gruczołu sutkowego. 
 
Są źródłem błonnika. Ich regularne spożycie pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed rakiem okrężnicy. Ponadto błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi, dlatego nie tylko zapobiegają rozwojowi cukrzycy, ale też są bezpieczną przekąską dla diabetyków. Błonnik stanowi około 26% zawartości węglowodanów w truskawkach. Jedna  porcji truskawek (100g) dostarcza 2 gramy błonnika.
 
Obniżają ryzyko wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych, gdyż przyczyniają się do obniżenia poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, a to za sprawą występujących w nich antocyjanów, katechin, kwercetyny oraz kemferolu. Substancje te pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych, poprawę funkcji śródbłonka naczyń i zmniejszenie tendencji do zakrzepicy żylnej, tym samym pomagają w walce z nadciśnieniem. Naukowcy odkryli, że zjadanie w tygodniu co najmniej trzech porcji truskawek może zmniejszyć ryzyko zawału serca u kobiet nawet o jedną trzecią. 
 
Z badań dotyczących wpływu truskawek na zdrowie wynika, że owoce te mają właściwości wspierające funkcjonowanie mózgu. Są bogate w potas, który poprzez zwiększenie przepływu krwi do mózgu przyczynia się do poprawy funkcji poznawczych. Ponadto badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda potwierdzają, że wyższe spożycie flawonoidów, zwłaszcza tych naturalnie występujących w superowocach, zmniejsza tempo spadku funkcji poznawczych u osób starszych i starzenie się mózgu.  
 
Regularne spożywanie truskawek usprawnia metabolizm kwasu moczowego i obniża jego stężenie we krwi, tym samym redukuje napady dny moczanowej. Ponadto truskawki zawierają substancje o działaniu przeciwzapalnym, które pomagają w obniżaniu podwyższonego poziomu białka CRP we krwi, będącego markerem stanu zapalnego toczącego się w organizmie. Sprzyjają  łagodzeniu stanów zapalnych w obrębie mięśni i stawów związanych w przebiegu dny.
 
Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), ponieważ zawierają łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę, dlatego mogą spożywać je chorzy na cukrzycę. Są niskokaloryczne, dobrze sprawdzają się dla osób na diecie redukcyjnej (100 gramów truskawek tj. ok 1,5 garści zawiera 33 kcal.) Mają szerokie zastosowanie w kuchni, do spożywania na surowo oraz w postaci przetworów: kompotów, soków, koktajli, dżemów, galaretek i syropów. 
 
Zawartość składników odżywczych w 100 g owocu:
 
  • Energia 33 kcal
  • Woda 90,5 g
  • Białko 0,7 g
  • Tłuszcz 0,4 g
  • Węglowodany 7,6 g
  • Błonnik pokarmowy 1,8 g
  • Kwasy tł. nasycone 0,02 g
  • Kwasy tł. jednonienasycone 0,07 g
  • Kwasy tł. wielonienasycone 0,24 g
  • Sód 1 mg
  • Potas 133 mg
  • Wapń 26 mg
  • Fosfor 25 mg
  • Magnez 10 mg
  • Żelazo 0,7 mg
  • Cynk 0,09 mg
  • Miedź 0,11 mg
  • Mangan 0,22 mg
  • Jod 2,7 µg
  • Witamina A 2 µg
  • Beta-karoten 14 µg
  • Witamina E 0,12 mg
  • Tiamina 0,028 mg
  • Ryboflawina 0,065 mg
  • Niacyna 0,28 mg
  • Witamina B6 0,06 mg
  • Foliany 17 µg
  • Witamina C 66 mg
 
Truskawki, mają zastosowanie także w kosmetyce
 
Filiżanka dziennie polskich superowoców wspiera skórę w walce z wolnymi rodnikami, odmładza, rozjaśnia ją i pomaga w walce z jej niedoskonałościami. Zawarte w owocach antyoksydanty opóźniają starzenie się skóry, wzmacniają jej odporność na działanie promieniowania UV, antocyjany zaś działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Zawarty w truskawkach kwas salicylowy, kwas glikolowy, mlekowy i migdałowy oraz kwas elagowy zmniejszają przebarwienia, zapobiegają trądzikowi i usuwają martwe komórki skóry. Na bazie tych związków powstaje wiele preparatów kosmetycznych do pielęgnacji całego ciała, które mają działanie przeciwtrądzikowe, łagodzące egzemę oraz poparzenia słoneczne. 
 
Truskawkowy tonik rozświetlający skórę – przepis. 

Opracowanie tekstu:  Dorota Tuńska  
 
Źródło:
1. Przepis : Bożena Społowicz- kosmetolog SKIN COACH
2. Zdrojewicz Z., Bieszczad N., Gąsior P., Rogoza A., Jedz truskawki – będziesz zdrowszy, „Medycyna Rodzinna ” 2017, nr 1
3. Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.