Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że zaskakująca liczba chorób wiąże się z dziurawymi jelitami! Lekarze nazywają to Zespołem Nieszczelnego Jelita.
Choroby autoimmunologiczne, Hashimoto, migreny, bóle stawów, depresja, choroby układu krążenia, przewlekłe zmęczenie mają swój początek w nieszczelnych jelitach.
Fizjologia jelit
Jelito cienkie jest najdłuższym odcinkiem przewodu pokarmowego, zasadniczą jego funkcją jest wchłanianie i transport substancji odżywczych, w mniejszym zaś stopniu trawienie. Wyściela go nabłonek komórek zwanych enterocytami. Pomiędzy nimi znajdują się tzw. ścisłe połączenia. Jak wskazuje nazwa, połączenia powinny być szczelne. Ich rolą jest filtrowanie zawartości jelit i przepuszczanie do krwi jedynie składników odżywczych, wody i elektrolitów.
Oprócz przepuszczania składników odżywczych, jelita pełnią także rolę ochronną przed zagrożeniami: niestrawionymi cząstkami pokarmu, bakteriami pokarmowymi, toksynami. Ich rola polega wówczas na stawianiu tamy.
W wyniku nieprawidłowej diety, spożywania glutenu, stosowania antybiotyków, leków przeciwzapalnych, sterydów, z powodu infekcji wirusowych lub bakteryjnych, w jelitach ścisłe połączenia rozszczelniają się, powstają dziury. Wówczas do krwi przenikają składniki, które nie powinny się w niej znaleźć: duże cząsteczki białek i bakterie. Daje to początek wszystkim chorobom autoimmunologicznym, zaczynają rozwijać się najróżniejsze choroby, w tym także te najpoważniejsze.
W jaki sposób nieszczelność jelit wywołuje choroby?
Po wniknięciu do krwi niepożądanych substancji następuje reakcja immunologiczna, organizm stara się wyłapać te cząstki i zniszczyć je, aby następnie się ich pozbyć. W tym celu wywołuje stan zapalny. W zależności od lokalizacji groźnych substancji, stan zapalny może powstać w stawach, w wątrobie albo w tętnicach. Dochodzi wtedy do powstania choroby zwyrodnieniowej stawów lub choroby niedokrwiennej serca. Niewydolność serca jest związana z obecnością we krwi bakterii i toksyn pochodzących z jelit. Badanie wykazało, że osoby cierpiące na niewydolność serca mają o 35% większą nieszczelność jelit.
Niektóre białka z pokarmu są bardzo podobne do białek występujących w organizmie. Próbując je wykończyć, Twój układ immunologiczny atakuje także te podobne białka występujące w Twoim ciele czyli następuje reakcja autoimmunologiczna. Na przykład naukowcy wykazali, że cząstki glutenu, białka pszenicy, są bardzo podobne w strukturze do białek występujących w tarczycy. Jeśli masz nieszczelne jelito i gluten przedostaje się do krwi, Twój układ immunologiczny zareaguje, atakując gluten i tarczycę. Dlatego choroba Hashimoto, która jest niedoczynnością tarczycy wywołaną zniszczeniem własnych białek tarczycy, jest ściśle powiązana ze spożyciem glutenu. I na odwrót, osoby cierpiące na tę chorobę często doświadczają remisji, kiedy przechodzą na dietę bezglutenową.
Inne choroby związane z nieszczelnością jelit.
Z nieszczelnością jelit wiążą się także inne poważne choroby, są to: cukrzyca typu 1, zespół jelita drażliwego, celiakia, stwardnienie rozsiane, astma. Nieszczelne jelita mogą również wywoływać trądzik, świąd, bóle żołądka, bóle głowy i zmęczenie.
Przyczyny dziur w jelitach.
Współczesny styl życia i odżywiania są bezpośrednio związane z „dziurawymi” jelitami.
Odpowiedzialne za to jest spożywanie:
• nowoczesnych odmian pszenicy i białej mąki,
• białka mleka krowiego,
• ziemniaków i ostrych przypraw (ostra papryka, pieprz),
• alkoholu,
• niesteroidowych leków przeciwzapalnych (ibuprofen i aspiryna) oraz antybiotyków,
• także stres, ostry lub przewlekły.
Gluten sprzyja wytwarzaniu zonuliny, białka zaostrzającego nieszczelność jelit. Białko mleka, zwane kazeiną, drażni jelito i wzmaga jego nieszczelność. Cukier i węglowodany rafinowane także mogą wzmagać nieszczelność jelit, podwyższając jednocześnie insulinooporność komórek. Insulinooporna komórka nie wchłania już glukozy, której potrzebuje do życia. Cierpi i w końcu umiera, co przyczynia się do powstania dziur w ścianie jelita.
Stosowanie nawozów w rolnictwie: toksyczny Roundup (glifosat) także sprzyja powstawaniu nieszczelności jelit. Działając jak antybiotyk, zabija bakterie w jelicie i wywołuje zaburzenia równowagi flory jelitowej. Niewłaściwie chroniona przez bakterie, bariera jelitowa jest więc dodatkowo podatna na ataki wywołujące dalsze rozluźnienie ścisłych połączeń.
Co robić by odwrócić ten proces?
Najważniejsze to być świadomym problemu. Słuchać sygnałów wysyłanych przez organizm. Jeśli zaobserwujesz objawy występujące po posiłkach np. zabarwiony na czerwono mocz po spożyciu buraczków, na pewno cierpisz na Zespół Nieszczelnego Jelita. Należy zatem odbudować szczelności bariery jelitowej.
• Odstaw pszenicę, ziemniaki, ostre przyprawy.
• Zredukuj poziom stresu, wyeliminuj pośpiech, naucz się technik relaksacyjnych, medytacyjnych, uspokój umysł.
• Zmniejsz lub całkowicie zrezygnuj ze spożycia cukru i alkoholu.
• Nie stosuj leków przeciwbólowych.
• Jedz żywność z upraw ekologicznych, która nigdy nie miała kontaktu z preparatem Roundup.
• Suplementuj kolagen i glutaminę, przyspieszy to regenerację jelita.
• Jedz pokarmy fermentowane: kapustę kiszoną, kefir, kiszone ogórki. Dostarczają nam duże ilości probiotyków, bakterii, które odnawiają i wzmacniają florę jelitową.
• Możesz także włączyć suplementację zdrowymi probiotykami: Saccharomycesboulardii, Lactobacilluscaseistrain GG. Badania wykazały, że bakterie te stymulują wydzielanie zasadniczego składnika immunologicznego bariery jelitowej, tzw. sigA1.
• Suplementuj również witaminy z grupy B, witaminę D3 i cynk.
Materiał redakcyjny