Czerwony burak to jedno z najbardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni, jednak mało kto jednak wie, jak cenne jest to warzywo. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a przy tym zawiera prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Polecany jest przede wszystkim przy nadciśnieniu, gdyż wykazano, że regularne spożywanie soku z buraka wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, jednego z głównych czynników ryzyka chorób serca.
Skąd taka moc w tym niepozornym warzywie?
Buraki mają zdolność do gromadzenia w korzeniach azotanów – związków, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie, a dzięki temu obniżają ciśnienie skurczowe krwi. Azotany obecne w soku z buraków podnoszą stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu we krwi. Z kolei tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne i w ten sposób obniża ciśnienie tętnicze.Azotany obecne są także w wielu innych warzywach, można znaleźć je w selerze, szpinaku, rzodkiewce, sałacie, marchwi i kapuście.
Co jeszcze cennego kryją w sobie buraki?
Oprócz azotanów, sok z buraka zawiera dużo wapnia, potasu i magnezu – składników mineralnych o właściwościach alkalizujących. Inne cenne związki, które znajdziemy w burakach to betaina, resweratrol i inne antyoksydanty. Betaina jest aminokwasem stosowanym w leczeniu chorób układu krążenia, ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które pomaga zapobiegać przeziębieniu i grypie, resweratrol wykazuje działanie przeciwutleniające, jako antyoksydant stanowi obronę przed wolnymi rodnikami, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się i może doprowadzić do licznych chorób, w tym układu sercowo-naczyniowego czy nowotworów. Resweratrol niszcząc wolne rodniki, wspomaga pracę układu odpornościowego, hormonalnego i krwionośnego i przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.
Regularne picie soku z buraków zwiększa wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny i pomaga nawet o 16 proc. wydłużyć czas ćwiczeń. Ponadto picie surowego soku z buraków pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu, pobudza krążenie i ułatwia przemianę materii.
Sok z buraka dobry dla serca.
Soki i surówki z czerwonego buraka to bogate źródło witaminy B6 i kwasu foliowego. Obniżają one poziom homocysteiny (substancji uszkadzające naczynia krwionośne). Dzięki temu buraki mogą zmniejszać ryzyko miażdżycy.
Warto pamiętać, że gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny (IG) – 65, a zawarte w nich cukry podnoszą poziom glukozy we krwi. Dlatego diabetycy powinni spożywać je z rozwagą.
Sok z buraka wzmacniający odporność:
Składniki:
- 2 buraki
- garść natki pietruszki
- 1 jabłko
- 1 ogórek
Buraczane smoothie.
Składniki:
- 1 burak,
- 1 marchewka,
- Jabłko,
- Sok wyciśnięty z połowy limonki (może być cytryna)
- Odrobina wody