Co sprzyja otyłości?

zdrowe odzywianie
Otyłość staje się dominującym problemem na świecie, także i w Polsce systematycznie wzrasta częstość występowania nadwagi i otyłości. Z otyłością zmaga się dziś 25% mężczyzn i 27% kobiet, a nadwaga występuje u 44% mężczyzn i 32% kobiet. Niepokojący jest fakt, że tendencję tą obserwuje się także u dzieci i młodzieży. 

Co sprzyja otyłości? 

Czynnikami ryzyka rozwoju otyłości jest niewłaściwe żywienie i brak aktywności fizycznej. W diecie osoby z otyłością wymienia się zbyt wysokie spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, cukrów prostych i soli. Z czynników środowiskowych sprzyjających powstawaniu nadmiernej masy ciała, uznaje się niską aktywność fizyczną, siedzący tryb życia – szacuje się także, że tylko około 30% dzieci i młodzieży uprawia jakąś formę ruchu – oraz niedobór snu.
Otyłość przyczynia się do rozwoju wielu chorób, prowadząc do utraty zdrowia, a nawet zgonu. Ocenia się, że jest ona jednym z najbardziej powszechnych stanów chorobowych w rozwiniętych społeczeństwach. Dlatego niezmiernie ważne jest monitorowanie stanu odżywienia u dzieci i młodzieży, gdyż badania wskazują, że 70-80% młodzieży z otyłością stwierdzoną w okresie dojrzewania stanie się otyłymi dorosłymi.

Lepiej zapobiegać niż leczyć! 

Prewencja otyłości polega na promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży, promowaniu aktywności fizycznej, ograniczenia ilości spędzanego czasu przed komputerem lub telewizorem na rzecz ruchu. 
Jednym z najważniejszych i najprostszych narzędzi skutecznej profilaktyki otyłości są piramidy żywieniowe, czyli graficzny opis różnych grup produktów spożywczych, niezbędnych w codziennej diecie, wzbogacony o odpowiednie zasady. 
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży.
Piramida zywieniowa IZZ
1. Jedz regularnie 5 małych posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu.
2. Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej.
3. Spożywaj błonnik, w postaci produktów pełnoziarnistych.
4. Uwzględnij w jadłospisie nabiał: mleko, jogurt naturalny, kefir, ser.
5. Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj zdrowe tłuszcze.
6. Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
7. Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.
8. Bądź aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godzin).
9. Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
10. Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.

 Źródło: IŻŻ – Instytut Żywności i Żywienia.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.