Super Biowapń – synergia działania 

Tiens Super Wapń dozdrowia

 

Wapń jest minerałem niezbędnym do budowy tkanki kostnej i zębów, pracy mięśni, krzepnięcia krwi, podziału i specjalizacji komórek. Jest składnikiem wielu enzymów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki elektrolitowej organizmu. To tylko niektóre funkcje tego niezbędnego dla organizmu minerału. Wapń jest elementem zasadowym, odkwaszającym, dlatego jest uwalniany z kości przy dłuższym zakwaszeniu organizmu.Wpływa to na osłabienie tkanki kostnej, przyspiesza rozwój osteoporozy i zwapnienia naczyń, dlatego zwłaszcza zimą bardzo ważne jest dostarczanie do organizmu wysokiej jakości wapnia.
  
Na rynku są już dostępne preparaty, w których wapń występuje w unikalnej formie hydroksyapatytu, pozyskiwanego z kości młodego bydła za pomocą unikalnej patentowanej biotechnologii – hydrolizy enzymolicznej. Taki wapń znajdziemy w produkcie Super Biowapń firmy TIENS.  
 
Jest to niepowtarzalny produkt, łączący całą gamę składników, które są niezbędne dla budowy kości i stawów, pracy mięśni, gospodarki wapnia w organizmie, zdrowia jelit, układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, immunologicznego oraz całego organizmu. Preparat zawiera hydroksyapatyt wapnia, siarę (pierwsze mleko), sól magnezową morską, witaminy D3 i K2 MK-7, kolagen rybi, błonnik owsiany oraz prebiotyki – inulinę i izomalto-oligosacharydy. 
 
Badania pokazują, że hydroksyapatyt wapnia jest bardziej efektywny w utrzymaniu masy kostnej oraz zapobieganiu jej utraty w porównaniu do tradycyjnych źródeł wapnia, jak węglan wapnia, szczególnie u kobiet po menopauzie oraz u pacjentów z jawną osteoporozą.
Kompleks hydroksyapatytu wapnia, pozyskiwany z kości, to naturalne źródło łatwo przyswajalnych minerałów i innych elementów będących składnikami zdrowych kości. Preparaty wapniowe TIENS oprócz przyswajalnego w 95% wapnia zawierają inne niezbędne dla kości składniki jak:
 
    
  • makroelementy: magnez i fosfor,
  • pierwiastki śladowe: bor, cynk, miedź i selen,
  • nienaruszone białko (kolagen i białka niekolagenowe) ,
  • kolagen typu 1 – przeważający rodzaj kolagenu zdrowych kości,
  • czynniki wzrostu kości,
  • czynniki organiczne – dostarczają niezbędnych dla kości aminokwasów i glikozaminoglikanów, m.in. chondroityny.
 
Czynniki wzrostu są naturalnymi substancjami, które stymulują wzrost komórek, podział, gojenie się i różnicowanie. Odgrywają ważną rolę w przebudowie i mineralizacji kości. Wyniki badań naukowych wykazują, że czynniki wzrostu, naturalnie występujące w kościach, przyczyniają się do budowania kości poprzez stymulację powstawania i aktywności osteoblastów.
Oprócz wapnia, preparat nowej generacji Super Biowapń zawiera całą gamę bardzo wartościowych składników naturalnych. 
Siara (pierwsze mleko) zawiera ponad 250 związków w bardzo wysokim stężeniu. Stężenie tych substancji jest prawie 40-krotnie większe niż w mleku wytwarzanym w okresie późniejszym. Największą wartość wśród nich mają białka takie jak: immunoglobulina, laktoferyna, lizozym i laktoperoksydaza. Wszystkie cztery wykazują silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu siara bydlęca pozytywnie wpływa na naturalne mechanizmy obronne organizmu. W skład siary wchodzą też cenne minerały (m.in. wapń, cynk, magnez, potas, selen, siarka, sód, żelazo) oraz witaminy A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP i C. 
 
Siara zwiększa przyswajanie wapnia oraz stymuluje aktywność osteoblastów – komórek budujących tkankę kostną, co wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój kości. Wpływa pozytywnie również na proces gojenia ran i owrzodzeń, usuwając pozostałości procesów zapalnych i zwiększając potencjał regeneracyjny tkanek. Siara zapobiega odkładaniu się w komórkach mózgu nieprawidłowego białka – beta-amyloidu, który prowadzi do obumierania neuronów, demencji i rozwoju choroby Alzheimera. Ponadto kazeina i peptydy pochodzące z siary zapobiegają demineralizacji szkliwa zębów i rozwojowi próchnicy. Siara bydlęca wspomaga regenerację organizmu po dużym wysiłku fizycznym. Pomaga w leczeniu kontuzji i stymuluje przyrost masy mięśniowej. 
Następnym składnikiem niezbędnym nie tylko dla gospodarki wapniowo-fosforowej, dobrego stanu układu kostnego, zębów, ale również dla normalnego funkcjonowania całego organizmu, jest witamina D3.
 
Witamina D – to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych związków organicznych Najważniejszymi z nich są dwie aktywne formy: D2 (ergokalcyferol) w roślinach i drożdżach oraz D3 (cholekalcyferol) produkowana w organizmach zwierzęcych. Przeprowadzone badania dowiodły większej skuteczności cholekalcyferolu (D3) w zwiększaniu stężenia witaminy D we krwi.

Witaminy D tradycyjnie zalicza się do witamin, jednak spełniają one funkcję prohormonów, ponieważ dopiero w organizmie powstaje aktywna biologicznie postać, która pełni ważne funkcje regulacyjne we wszystkich tkankach i narządach. Pobudza ona wchłanianie wapnia i fosforu, dzięki czemu ma ogromny wpływ na prawidłowe kształtowanie się kości oraz na ich odpowiednią gęstość.  

Szacuje się, że stałe przyjmowanie dobrze przyswajalnego wapnia, fosforu i witaminy D3 w odpowiednich proporcjach redukuje ryzyko złamań kości nawet o 40%. 
Witamina D ma działanie immunomodulujące i przeciwbakteryjne, może zmniejszać ryzyko zachorowania na grypę. Sezonowa zmienność zawartości witaminy D w organizmie (spowodowana zmiennością nasłonecznienia w różnych porach roku) wiąże się także, według tych badań, z sezonowością zakażeń na tę chorobę. 
 
 
Jednak, według najnowszych spostrzeżeń naukowców, bez odpowiedniego poziomu magnezu w organizmie witamina D nie jest wystarczająco wchłaniana oraz aktywowana i staje się mniej użyteczna. Na łamach „Journal of American Osteopathic Association” w 2018 roku ukazał się artykuł, w którym naukowcy przekonują o tym, że magnez dodatkowo chroni nas przed osteoporozą, przyczyną której jest niski poziom witaminy D. 
 
Składniki odżywcze zwykle działają w skoordynowany sposób w organizmie. Wchłanianie jelitowe, a następnie metabolizm danej substancji do pewnego stopnia zależy od dostępności innych składników odżywczych.
Magnez i witamina D – to składniki, które są niezbędne do fizjologicznych funkcji różnych narządów.
Witamina D w organizmie musi zostać przekształcona w formę aktywną przed pełnieniem funkcji biologicznych. Etapy konwersji witaminy D są zależne od biodostępności magnezu. Wydaje się, że wszystkie enzymy, metabolizujące witaminę D, wymagają magnezu, który działa jako kofaktor w reakcjach enzymatycznych w wątrobie i nerkach. Więc poziom aktywnej witaminy D w organizmie jest bezpośrednio zależny od ilości magnezu. Dlatego konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilość magnezu, aby uzyskać optymalne korzyści z witaminy D. I odwrotnie – doniesiono, że 1,25 (OH) 2D (aktywna forma witaminy D) może stymulować wchłanianie magnezu w jelitach. Wpływ suplementacji witaminy D na poziomy magnezu we krwi badano u pacjentów z cukrzycą typu 2. Stwierdzono znaczny wzrost poziomu magnezu w surowicy po spożyciu suplementów witaminy D3.
Spożywanie magnezu zgodnie z normą RDA może być bardziej skuteczne w zapobieganiu przerzedzeniu kości niż suplementowanie witaminy D, ponieważ magnez nasila działanie witaminy D, zwiększając jej wchłanianie i aktywację. W kościach magnez osiada na powierzchni kryształów hydroksyapatytu w celu określenia ich wielkości. Przy niedoborze magnezu kryształy w kościach są większe i mogą tworzyć kruche kości, podatne na złamania. Oprócz mineralizacji szkieletu magnez pomaga również w proliferacji osteoblastów, a jego niedobór zaburza tworzenie się kości. Stwierdzono pozytywny związek między spożywaniem magnezu w diecie a gęstością kości.
Magnez jest czwartym pod względem ilości minerałem w organizmie człowieka po wapniu, potasie i sodzie. Aktywuje on ponad 600 enzymów i wpływa na pozakomórkowy poziom wapnia. Jest niezbędny dla stabilności funkcji i naprawy komórek, syntezy RNA i DNA, a także utrzymania statusu antyoksydacyjnego komórki. Magnez jest potrzebny dla normalnego funkcjonowania serca – pomaga ustabilizować rytm serca i regulować ciśnienie krwi. 
Magnez może poprawić jakość snu i zapobiegać migrenom. Jest ważny dla utrzymania funkcji nerwów, mięśni i układu odpornościowego – odgrywa istotną rolę w immunoregulacji organizmu. Ma duże znaczenie dla immunokompetencji oraz odporności naturalnej i adaptacyjnej, częściowo poprzez wpływ na aktywność metabolitów witaminy D. 
Jeszcze do niedawna uważano, że prawidłowy stan układu kostnego zależy głównie od spożycia wapnia i witaminy D. Obecnie wiadomo, że rola witaminy K2 jest równorzędna z rolą witaminy D w utrzymaniu prawidłowego stanu kośćca. 
Stosowanie samej witaminy D, stymulującej wchłanianie wapnia, jest niebezpieczne również dlatego, że zamiast trafiać do kości, wapń może się odkładać w tkankach miękkich, stawach czy tętnicach. Utrata elastyczności naczyń krwionośnych na skutek odkładania w nich soli wapniowych jest jedną z przyczyn rozwoju chorób układu krążenia, a w konsekwencji – nadciśnienia, zatorów i zawałów. Rozwiązaniem tego problemu jest stosowanie witaminy K2, która – zdaniem niektórych naukowców – w przyszłości może być używana w celu zapobiegania lub leczenia zwapnienia naczyń, zwłaszcza u osób z podwyższonym ryzykiem.

W jaki sposób witamina K2 zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych? W surowicy krwi występuje białko MGP (Matrix Gla Protein), które wiąże sole wapniowo-fosforanowe, dzięki czemu nie pozwala na gromadzenie ich w naczyniach. Jego funkcjonowanie jest zależne od witaminy K2 – przy jej niedoborze białko MGP jest nieaktywne i nie może hamować procesu zwapnienia tkanek miękkich, w tym naczyń.

Witamina K2 jest związkiem tworzonym głównie przez bakterie fermentacyjne w naturalnych kiszonkach. Najwięcej witaminy K2 MK-7 zawiera popularna w Japonii kiszona soja – natto. Witamina K2 wytwarzana jest również przez drobnoustroje jelita czczego i jelita krętego ludzi i zwierząt. Wydaje się, że właśnie ta pula menachinonów zapobiega w znacznym stopniu powstawaniu niedoborów. U dorosłych stwierdza się stany niedoboru witaminy K2 po antybiotykoterapii, która wyniszcza mikrobiotę jelitową. Obecnie większość ludzi ma dysbiozę w skutek złej diety, stosowania dużej ilości antybiotyków, leków przeciwbólowych, osłonowych i toksyn zawartych w żywności. Odbudowa mikroflory jelitowej ma zasadnicze znaczenie dla dobrej przyswajalności składników odżywczych, produkcji witamin B grupy i witaminy K2 oraz neuromediatorów w jelicie, normalnego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego i dobrego stanu całego organizmu.  Od witaminy K2 jest zależne funkcjonowanie osteokalcyny – białka syntezowanego w komórkach odpowiedzialnych za tworzenie się kości (osteoblastach). Jej zadaniem jest dostarczanie i wiązanie w kościach wapnia. Przy niedoborze witaminy K2 osteoklacyna jest nieaktywna, co może być przyczyną zmniejszenia gęstości kości i prowadzić do osteoporozy, a co za tym idzie – do zwiększonego ryzyka złamań. Zależność między zdrowymi kośćmi a witaminą K2 udowodniono w wielu badaniach naukowych.

 
Super Biowapń zawiera również błonnik owsiany oraz prebiotyki – inulinę i izomalto-oligosacharydy. Składniki te bardzo korzystnie wpływają na zdrowie przewodu pokarmowego, odbudowę mikroflory jelitowej i przyswajanie substancji odżywczych. Przeciwdziałają występowaniu zapaleń i raka przewodu pokarmowego, zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, wzmacniają układ immunologiczny.
 
Jeszcze jednym wartościowym składnikiem preparatu jest hydrolizowany kolagen rybi typu I. Kolagen rybi ze względu na mniejsze rozmiary ciasteczek (w porównaniu do bydlęcego lub wieprzowego) charakteryzuje się najlepszą absorbcją i biodostępnością. Poza tym, kolagen rybi jest najczystszą formą kolagenu dostępnego na rynku.  
 
Kolagen stanowi ponad 30% składu białkowego organizmu. Jest obecny niemal we wszystkich tkankach. Największe znaczenie ma kolagen typu I. To właśnie on stanowi 90% wszystkich białek kolagenowych w ludzkim ciele. Jest budulcem skóry, kości, ścięgien oraz wiązadeł. 22% masy kostnej – to kolagen i białka niekolagenowe, dla tego połączenie składników mineralnych z kolagenem jest idealne dla zapewnienia prawidłowej struktury kości.
Kolagen jest syntetyzowany w organizmie człowieka, jednak z wiekiem zdolność do syntezy tego białka maleje. Od 25 roku życia więcej kolagenu jest degradowane niż syntetyzowane. To prowadzi do zmniejszenia się ilości kolagenu w organizmie i osłabienia tkanki łącznej, co zaburza procesy regeneracji tkanek, osłabia ich strukturę oraz przyspiesza starzenie się organizmu. Na niszczenie kolagenu dodatkowo wpływają niektóre choroby oraz wzmożona aktywność fizyczna. To może objawiać się później zaburzeniami ruchu, sztywnieniem stawów, bólami kręgosłupa. Przyjmowanie naturalnego kolagenu może mieć zbawienny wpływ podczas wszelkiego rodzaju urazów, złamań, a także w przypadku osteoporozy i chorób reumatoidalnych.
 
Wynika z powyższego że utrzymywanie mocnych kości, elastycznych tętnic i sprawnie działającego układu odpornościowego oraz wielu innych funkcji w organizmie wiąże się z jednoznacznym spożywaniem odpowiedniej ilość dobrze przyswajalnego wapnia, witamin D3 i K2, magnezu i kolagenu. Wszystkie te składniki w najlepszej przyswajalnej formie i odpowiednich proporcjach są połączone w unikatowym produkcie Super Biowapń Tiens. Preparat został dodatkowo wzbogacony o takie bardzo wartościowe składniki jak siara, inulina czy izomalto-oligosacharydy, które jeszcze wzmacniają przyswajanie i działanie składników aktywnych.
 


Rasa Salachna
 
Dr Rasa Salachna Lek. med. Rasa Salachna, ginekolog-położnik. Od około 20 lat specjalizuje się we wspomaganiu leczenia naturalnymi metodami. Stosuje zasady medycyny holistycznej, skutecznie łącząc wiedzę medycyny akademickiej i medycyny niekonwencjonalnej. Skończyła liczne kursy w kilku krajach, m. in. w Chinach, brała udział w konferencjach międzynarodowych. Prowadzi wykłady i szkolenia w zakresie promocji zdrowia, profilaktyki chorób, oczyszczania organizmu, wzmacnia odporności, suplementacji.
 
Bibliografia:
Kelly GS. Bovine colostrums: a review of clinical uses. Altern. Med. Rev. 2003. 8:378–94.
Cornish J. et al. Lactoferrin is a potent regulator of bone cell activity and increases bone formation in vivo. Endocrinology, 2004. 145: 4366–4374.
Vitetta L, Coulson S et al. The clinical efficacy of a bovine lactoferrin/whey protein Ig-rich fraction (Lf/IgF) for the common cold: a double blind randomized study. Compl. Ther. Med. 2013. 21:164–71. 
Crooks C, Cross M, Wall C, Ali A. Effect of bovine colostrum supplementation on respiratory tract mucosal defenses in swimmers. Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab. 2010. 20:224–35. 
Holick MF. Vitamin D Deficiency. NEJM. 2007. 357, 266–281. 
GA Plotnikoff, JM Quigley. Prevalence of severe hypovitaminosis D in patients with persistent, nonspecific musculoskeletal pain. Mayo Clin. Proc. 2003. 78, 1463–1470.
Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol. Infect. 2006. 134 (6), s. 1129–1140.
Qi Dai et al. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. Am. J. Clin. Nutr. 2018 December. Vol. 108, Issue 6, 1249–1258.
Orchard TS, Larson JC et al. Magnesium intake, bone mineral density, and fractures: results from the Women’s Health Initiative Observational Study. Am. J. Clin. Nutr. 2014. 99(4):926-933.
Beulens JW, Booth SL et al. The role of menaquinones (vitamin K₂) in human health. Br. J. Nutr. 2013. Oct. 110(8):1357-1368.
Kidd PM. Vitamins D and K as pleiotropic nutrients: clinical importance to the skeletal and cardiovascular systems and preliminary evidence for synergy. Altern Med Rev. 2010 Sep. 15(3):199-222. Review.
Shearer M.J. Role vitamin K and Gla proteins in the pathophysiology of osteoporosis and vascular calcification, Curr. Opin. Clin. Nutr. Met. Care. 2000. 3(6), 433-438. 
Daneault A et al. Biological effect of hydrolyzed collagen on bone metabolism. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2017 Jun. 13.57(9):1922-1937.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.