Uważaj na zakwaszenie organizmu zimą! 

Zima dozdrowia
 
 
Zima, to pora roku, która nie sprzyja zdrowemu stylowi życia, niskie temperatury na zewnątrz nie zachęcają do ruchu na świeżym powietrzu, zamiast tego wolimy otulić się ciepłym kocem i zagłębić się lekturze ulubionej książki. W tym okresie nie odżywiamy się też zdrowo, jemy mało warzyw, szczególnie zielonych liściastych, ponieważ te dobrej jakości są praktycznie niedostępne. To także czas rodzinnych spotkań przy stole, sylwestrowych imprez, karnawału. A na koniec jeszcze tłusty czwartek! Taka dieta nie służy zdrowiu, jest bardzo zakwaszająca.
 
Co to oznacza?
 
Produkty kwasotwórcze są bogate w takie elementy jak chlor, fosfor i siarka, które obniżają pH w tkankach i we krwi. Są to głównie produkty zawierające białko zwierzęce, proste węglowodany oraz kawa, czarna herbata, napoje gazowane i alkohol. Produkty alkalizujące (zasadotwórcze) zawierają wapń, sód, potas, magnez, które podwyższają pH w organizmie. Są to zielone liście i trawy, warzywa, kwaśne lub mało słodkie owoce, kasza jaglana i orkiszowa. Zła dieta złożona ze zbyt dużej ilości produktów kwasotwórczych w stosunku do alkalizujących jest obciążeniem dla narządów wewnętrznych i prowadzi do wielu zmian w organizmie. 
 
Obniżenie pH w tkankach zaburza procesy biochemiczne, osłabia działanie wielu enzymów, powoduje zwiększenie gęstości krwi, zaburzenie krążenia, niedotlenienie, osłabienie aktywności białych krwinek (zmniejszenie odporności), zaburzenie funkcji nerek i wątroby, szybki rozwój komórek nowotworowych. Zakwaszenie prowadzi do osteoporozy, „okradając” kości z wapnia. 
 
Krótkotrwałe zakwaszenie, organizm  jest w stanie skorygować poprzez zwiększone wydalanie dwutlenku węgla w płucach, wydalanie kwaśnych i reabsorpcję zasadowych związków w nerkach oraz zwiększoną syntezę mocznika w wątrobie i wydalanie z moczem.
 
Jeżeli zakwaszanie trwa dłużej i wymienione mechanizmy nie wystarczają, zwiększa się produkcja parathormonu (hormonu przytarczyc), który stymuluje uwalnianie wapnia i innych elementów zasadowych z kości do krwi. W taki sposób we krwi jest utrzymywane prawidłowe pH, o ile mechanizmy kompensacyjne są wydolne. Sole wapnia, które powstają przy neutralizacji zakwaszenia, odkładają się w postaci złogów w nerkach, na kręgosłupie, w naczyniach krwionośnych na blaszkach miażdżycowych, co prowadzi do zawałów i udarów. Taki wapń nie wraca już do tkanki kostnej, więc osteoporoza stopniowo postępuje. Zła dieta, a w następstwie pogorszenie stanu zdrowia, wpływa negatywnie na psychikę i może zwiększać ryzyko wystąpienia depresji.
 
Niezbędne jest regularne odkwaszanie organizmu, szczególnie w okresie zimowym i na początku wiosny, ponieważ długotrwałe zakwaszenie, pozostałe po zimie, powoduje wiele problemów zdrowotnych i obciąża wątrobę.
 
Jak to zrobić? 
 
Bardzo skuteczny do tego jest Chitosan, produkt, który otrzymuje się z pancerzy krabów czerwononogich. Strukturalnie jest on celulozą (błonnikiem) pochodzenia zwierzęcego, podobnym do fibryny ludzkiej. Jest całkowicie naturalny i dobrze tolerowany przez nasz organizm. Ważne jest żeby był rozpuszczalny, dobrze przyswajalny i dzięki temu działał na cały organizm. W pancerzach krabów jest związany z grupami acetylowymi, które zapewniają twardość. Związki te usuwa się metodą deacetylacji. Rozpuszczalny Chitosan wiąże i usuwa metale ciężkie, różne toksyny i kwasy, skutecznie oczyszcza i odkwasza cały organizm, zapobiegając wielu procesom patologicznym i chorobom. 
 
Na odkwaszanie dobry jest wapń.
 
Wapń działając zasadowo, eliminuje zakwaszenie, reguluje pH krwi, co ma decydujący wpływ na nasze zdrowie. Jest minerałem niezbędnym do budowy tkanki kostnej i zębów, pracy mięśni, krzepnięcia krwi, podziału i specjalizacji komórek. Jest składnikiem wielu enzymów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki elektrolitowej organizmu. Wapń zmniejsza reakcje alergiczne, kruchość naczyń krwionośnych i zwiększa ich przepuszczalność, obniża ciśnienie krwi. Wpływa na płodność i donoszenie ciąży, pomaga w wyprowadzeniu z organizmu metali ciężkich. Wapń jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, wzmacnia włosy. Jest niezbędny dla normalnego funkcjonowania układu nerwowego – poprawia przekazywanie impulsów nerwowych. Bóle głowy i nieprzyjemne skurcze łydek, za które obwiniamy modny magnez – to często również objawy niedoboru wapnia. Zwiększone zapotrzebowanie na wapń występuje zarówno u młodzieży, zwłaszcza w okresie wzrostu, jak i u osób starszych. 
 
Wapń z żywności występuje w różnych związkach i często jest z trudem przyswajany przez organizm. Dodatkowo jego przyswajanie obniżają napoje gazowane, kawa, cukry i fosforany, znajdujące się w napojach, wędlinach i żółtych serach. Tylko 20-30% wapnia zawartego w żywności jest przyswajalne przez organizm. Z pożywieniem dostarczamy dziennie tylko około 400 mg wapnia, kiedy zapotrzebowanie u dorosłych wynosi 1000-1500 mg, a przy zakwaszeniu dodatkowo tracimy ten ważny pierwiastek. Dlatego też konieczne jest stosowanie biologicznie aktywnych i dobrze przyswajalnych suplementów wapnia. Niestety, dostępne na rynku preparaty wapniowe zawierają słabo przyswajalny wapń w postaci nieorganicznych soli, które w niewielkim stopniu uzupełniają niedobory wapnia w organizmie. W większości preparatów wapń występuje jako nierozpuszczalny węglan wapnia (np. z muszli ostryg, koralowców lub dolomitów), który przyswaja się tylko w 15-20%, a u kobiet w wieku okołomenopauzalnym zaledwie do 4%! Glukonian lub mleczan wapnia przyswajalny jest w 20-30%, cytrynian wapnia około 30-45%, a chelaty aminokwasowe wapnia do 50-60%. Największy problem polega na tym, że te związki nieorganiczne wapnia nie wchłaniają się do kości, lecz odkładają się w woreczku żółciowym lub nerkach w postaci złogów, w stawach i kręgosłupie powodują zwyrodnienia, a w tkankach miękkich i naczyniach krwionośnych prowadzą do ich zwapnienia. Przyspiesza to rozwój miażdżycy, prowadząc do zawałów i udarów.
 
Niedobór wapnia u dzieci powoduje krzywicę!
 
Zaburzony wzrost i zniekształcenia kości u dzieci oraz demineralizacja kości (ubytki związków wapnia z kości u dorosłych lub dzieci) są bezpośrednim skutkiem długotrwałych niedoborów wapnia w diecie lub zakwaszenia organizmu. Normalnie u obu płci występuje utrata masy kostnej po 30 roku życia. Niestety, podczas badań, przeprowadzonych w Łódzkich szkołach, została wykryta osteoporoza nawet u 40% dzieci!
 
Deficyt wapnia może prowadzić do różnych schorzeń i patologii fizjologicznych. Na początku pojawia się szybkie męczenie się, zaburzenia snu, nerwowość, depresja, obniżona zdolność do zapamiętywania, częste przeziębienia, alergie. W wieku średnim i starszym występuje osteoporoza, bezsilność, drętwienie i bóle kończyn, bóle i dyskomfort kręgosłupa, przygarbienia, skłonność do złamań, urazów, zwiotczenie mięśni, reumatyzm, osłabienie odporności, nadciśnienie, cukrzyca, zaparcia, choroba kamicowa, choroby naczyń krwionośnych, serca, mózgu, objawy okresu przekwitania, przyspieszenie procesów starzenia się organizmu, apatia, zniechęcenie. Niedobór wapnia powoduje skurcze kończyn, a w ciężkich przypadkach prowadzi do tężyczki i drgawek. 
Dlatego tak ważna jest suplementacja dobrego jakościowo wapnia. 
 
Na rynku dostępne są preparaty, w których wapń występuje w unikalnej formie hydroksyapatytu, pozyskiwanego z kości młodego bydła za pomocą unikalnej patentowanej biotechnologii – hydrolizy enzymolicznej. Taki wapń znajdziemy w produkcie Super Biowapń firmy TIENS. 

Rasa Salachna

 
Dr Rasa Salachna Lek. med. Rasa Salachna, ginekolog-położnik. Od około 20 lat specjalizuje się we wspomaganiu leczenia naturalnymi metodami. Stosuje zasady medycyny holistycznej, skutecznie łącząc wiedzę medycyny akademickiej i medycyny niekonwencjonalnej. Skończyła liczne kursy w kilku krajach, m. in. w Chinach, brała udział w konferencjach międzynarodowych. Prowadzi wykłady i szkolenia w zakresie promocji zdrowia, profilaktyki chorób, oczyszczania organizmu, wzmacnia odporności, suplementacji.
 
Bibliografia: 
Abramowitz MK. Metabolic acidosis and cardiovascular disease risk in CKD. Clin. J.Am. Soc. Nephro. 2018 Sep. 13(10).
Kendrick J et al. Effect of treatment of metabolic acidosis on vascular endothelial function in patients with CKD: a pilot randomized cross-over study. Clin. J.Am. Soc. Nephro. 2018 Sep.
Castelo-Branco C et al. Efficacy of ossein-hydroxyapatite complex compared with calcium carbonate to prevent bone loss: a meta-analysis. Menopause. 2009 Sep-Oct.16(5):984-91.
Castelo-Branco C & Dávila Guardia J. Use of ossein-hydroxyapatite complex in the prevention of bone loss: a review. Climacteric. 2015 Feb.18(1):29-37.
Bristow SM et al. Acute and 3-month effects of microcrystalline hydroxyapatite, calcium citrate and calcium carbonate on serum calcium and markers of bone turnover: a randomised controlled trial in postmenopausal women. Br. J. Nutr. 2014 Nov 28.112(10):1611-20.
Fernandez-Pareja A et al. Prevention of Osteoporosis: Four-Year Follow-Up of a Cohort of Postmenopausal Women Treated with an Ossein-Hydroxyapatite Compound. Clinical Drug Investigation. 2007. 27(4):227-232.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.