Gorliwie namawiasz swoje dzieci do tego, by zaczęły stosować zdrowe produkty, które nie zawierają cukru? Jednym z nich jest na pewno czekolada gorzka. Zawiera ona 100 procent kakao, które nadaje jej lekko cierpki, gorzkawy smak, ale odpowiada także za korzystne dla organizmu właściwości czekolady gorzkiej. Co warto o niej wiedzieć?
Czekolada gorzka uznawana jest za zdrową alternatywę dla innych słodyczy, ponieważ zawiera znacznie mniej cukru, nie stanowi zagrożenia dla naszych zębów. Inne standardowe produkty z tej kategorii zwiększają ryzyko wystąpienia próchnicy.
Czy czekolada gorzka jest zdrowa?
Nie kierujmy się jedynie walorami smakowymi, bo czekolada gorzka ma szereg cennych właściwości dla zdrowia. Zawiera węglowodany, tłuszcze, a także błonnik. Jest bogata w kakao, które ma wysoką zawartość witamin z grupy B, A i E oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo i magnez. Dzięki czemu czekolada gorzka jest doskonalym remedium na poprawę nastroju. Zawarte w niej witaminy z grupy B oraz kofeina i teobromina pobudzają układ nerwowy, dodają nam energii, sprzyjają koncentracji uwagi oraz poprawiają humor.
Czekolada gorzka oferowana w sklepie internetowym BartFan nie tylko nie zawiera cukru, ale jest polecana dla osób, które nie tolerują glutenu. Jeśli cierpisz na celiakię, nie musisz rezygnować ze słodyczy, powinieneś jednak wybierać produkty z tej właśnie kategorii. Czekolada gorzka oprócz glutenu, nie zawiera także laktozy. Jest zatem rekomendowana osobom, które mają problemy z jelitami. Na pewno czekolada gorzka o zawartości 100 procent kakao, to znakomite rozwiązanie dla wegan. W składzie znajdują się zaś takie składniki, jak miazga kakaowa oraz tłuszcz kakaowy.
Tego rodzaju słodycze są naprawdę dobre dla naszego organizmu.
Dobrej jakości czekolada gorzka może poprawić funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, poprzez regulowanie ciśnienia krwi, a zawarty w niej magnez wpływa korzystnie na stan mięśni, chroniąc przed nawrotami skurczów oraz przyczyniając się do wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych. Czekolada gorzka (od BartFan) ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wywołuje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Paradoksalnie zatem wskazane jest, by od czasu do czasu zjadać taki smakołyk, jak czekolada gorzka.
Artykuł sponsorowany.