Światowy Dzień Kwasów Omega-3 – kluczowa data w kalendarzu zdrowia

Omega 3 Dozdrowia.pl

Choć może się wydawać, że Światowy Dzień Kwasów Omega-3 to jedynie kolejna inicjatywa promująca zdrowy styl życia, jego znaczenie jest znacznie głębsze. To wydarzenie nie tylko zwraca uwagę na profilaktykę chorób cywilizacyjnych, ale również podkreśla rolę diety w zdrowym starzeniu się i propagowaniu świadomego podejścia do odżywiania.

Globalna akcja, lokalne znaczenie

Światowy Dzień Kwasów Omega-3 powstał, by zjednoczyć ekspertów oraz branżę związaną z kwasami omega-3 i podkreślić ich istotną rolę w zdrowiu publicznym. „Ponad 90% ludzi na świecie nie dostarcza sobie wystarczających ilości EPA i DHA – kluczowych kwasów omega-3, które wpływają na wiele aspektów zdrowotnych. To alarmująca sytuacja, wymagająca globalnej reakcji” – podkreśla Elana Natker, dietetyczka i dyrektorka ds. komunikacji z konsumentami i specjalistami ochrony zdrowia w GOED (Globalnej Organizacji ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA), inicjatora tego wydarzenia. Niedobór tych składników dotyczy również Polski.

Statystyki pokazują, że podczas gdy średnie roczne spożycie ryb na świecie wynosi 20,66 kg na osobę, Polacy jedzą ich zaledwie 13,11 kg. To trzykrotnie mniej niż w Hiszpanii i ponad czterokrotnie mniej niż w Portugalii, gdzie przeciętna osoba spożywa niemal 60 kg ryb rocznie. Niski poziom konsumpcji ryb przekłada się na niedobór kwasów omega-3 w diecie, co może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Ryby źródłem Omega-3

Najlepszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk czy sardynki, a także mikroalgi morskie. Dietetycy zalecają spożywanie co najmniej dwóch porcji ryb tygodniowo, z czego przynajmniej jednej porcji tłustej ryby morskiej. Tymczasem, jak wynika z Narodowego Testu Żywienia 2024, tylko 10% Polaków je ryby częściej niż raz w tygodniu.

Badania pokazują, że jedzenie ryb co najmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej o 16%, a ich spożycie 2–4 razy w tygodniu może obniżyć ryzyko udaru mózgu o 6%. Aby czerpać pełne korzyści zdrowotne, warto więc zadbać o regularną obecność ryb w diecie.

Suplementacja Omegą-3 jako alternatywa

Jeśli nasza dieta nie dostarcza wystarczającej ilości dobroczynnych kwasów tłuszczowych, warto rozważyć suplementację w postaci oleju rybnego, a dla wegan i wegetarian – oleju z alg morskich. Produkty te pozwalają na uzupełnienie codziennej dawki kwasów omega-3 i wspierają organizm w zachowaniu zdrowia.

Światowa inicjatywa, lokalne działania

Obchody Światowego Dnia Kwasów Omega-3 przybierają w każdym kraju indywidualny charakter. W Polsce tegoroczne wydarzenie stało się przestrzenią do dyskusji ekspertów, producentów, dystrybutorów i konsumentów na temat roli odpowiednich wyborów żywieniowych w profilaktyce zdrowotnej.

„Rynek suplementów dynamicznie się zmienia. Świadomość konsumentów rośnie, co zwiększa wymagania dotyczące przejrzystości i jakości produktów. To z kolei nakłada większą odpowiedzialność na producentów i dystrybutorów. Certyfikaty, takie jak ORIVO, który od dziewięciu lat potwierdza autentyczność naszego suplementu OmegaMarine™ Premium, są dowodem na tę odpowiedzialność. Branża suplementacyjna ewoluuje, a odpowiedzialna suplementacja, oparta na rzetelnej wiedzy i zaufaniu, staje się priorytetem” – mówi Monika Sidorczuk, ekspertka Natural Pharmaceuticals, członka GOED.

Edukacja i działanie – klucz do zdrowia

3 marca to nie tylko okazja, by przypomnieć o zdrowotnych korzyściach kwasów omega-3, ale także impuls do podjęcia świadomych decyzji dotyczących własnego zdrowia. Niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca, mózgu i wzroku. Jednak ich korzystny wpływ odczujemy tylko wtedy, gdy zadbamy o odpowiednią podaż w codziennej diecie.

We wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych kluczowa jest systematyczność. zbilansowana dieta bogata w tłuste ryby morskie, orzechy i inne źródła zdrowych tłuszczów to pierwszy krok. Aktywność fizyczna również odgrywa ważną rolę, ponieważ wspomaga wchłanianie kwasów omega-3. Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie dostarczyć ich w wystarczających ilościach z pożywienia, warto sięgnąć po suplementy.

Materiał prasowy

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.