Po co nam tłuszcze? Tłuszcze są niezbędne w żywieniu człowieka. Wchodzą w skład błon komórkowych każdej komórki naszego organizmu. Utrzymanie właściwego balansu omega – 3 do omega- 6, to jest warunek naszego zdrowia, prewencja wszelkich chorób.A ta proporcja jest zawsze zaburzona na rzecz omegi 6, która w przewadze działa prozapalnie, będąc czynnikiem spustowym wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie,cukrzyca, alergie, choroby tarczycy,depresja, nowotwory i inne. By to zrównoważyć konieczne jest codzienne dostarczanie omegi 3.
Niski wskaźnik kwasów omega-3 w organizmie może mieć równie negatywny wpływ co palenie papierosów, naraża nas na przedwczesną śmierć. Osoby z niedoborem omega-3 mają zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i krótszą przewidywalną długość życia! Należy je bezwzględnie suplementować!
Jak istotną rolę odgrywają te kwasy tłuszczowe w prewencji chorób? Co się dzieje w organizmie przy ich niedoborze? Jak wybrać dobry, wysokiej jakości suplement? -wywiad z dr n. med. Danutą Myłek.